Додик: Без условљавања приступити формирању власти на нивоу БиХ!

17.04.2019 Актуелно
Додик је истакао да је Изетбеговић тек након састанка са делегацијом СДА почео да условљава.
 
– Пошто СДА не жели да одустане од условљавања, зато смо до овога и дошли. Ја сам данас напустио састанак. Нећу да сједим тамо и губим вријеме. Прво смо имали дужи састанак Човић, Изетбеговић и ја и договорили једно. Онда је Изетбеговић тражио да оде до своје делегацији и вратио се са другим приступом који смо опет морали да рјешавамо. Не у смислу расподјеле, коју смо на неку начин постигли, него са становништва условљавања, тражећи да Хрвати прећутно дозоволе да министрка одбране Марина Пендеш као пошаље усаглашени МАП у Брисел и да је то као услов за формирање власти – објаснио је Додик.
 
Он појашњава да то није био услов када су на почетку заједно разговарали тројица лидера странака.
 
– Изетбеговић је говорио тада да он хоће Министарство одбране. Ја претпостављам зашто он то хоће. Рекао сам да ја с тим немам ни један проблем. Али, ако неко мисли овдје у БиХ да сам доноси одлуке и да каже да Бошњак долази на мјесто министра одбране и да ће он без сагласности својих замјеника донијети такву одлуку о НАТО-у, онда само може да направи кризу – нагласио је Додик.
 
Он је појаснио да ни један министар на нивоу БиХ не може доносити одлуке без својих замјеника који имају иста овлаштења као и министар. 
 
– Такве одлуке министар не може донијети ни без одлуке Савјета министара, а на крају крајеви ни без сагласности Предсједништва БиХ, које и води спољну и одбрамбену политику. То вам је исто да ја сад одем и потпишем споразум о придруживању са Србијом. Према томе, ако неко хоће да прави проблем у овој земљи, нека га прави. Када би неко то урадио и предао МАП, онда би увео нову праксу, онда би то значило ово што сам рекао да и ја имам право да самостално радим сличне ствари – каже Додик.
 
Додик је нагласио да без сагласности Републике Српске нико не може да однесе МАП у Брисел, ни сада, ни у будућности.

Архива