БиX је потребан унутрашњи договор, а не узајамно негирање

05.04.2019 Актуелно

 

„За то сам да се ми у БиХ договарамо. Не треба нико никога да негира, нити ми Срби Босну, нити Бошњаци Републику Српску, нити Хрвати Босну и Републику Српску, ни ми сви Хрвате“, рекао је Додик за „Дневни аваз“.

Додик је поручио да земља која жели да буде богата треба да обезбиједи двије ствари – политичке слободе и слободу бизниса.

Он је поновио да је одлука Уставног суда БиХ да 9. јануар као Дан Републике Српске прогласи неуставним потпуно непотребна политичка одлука.

„На тај начин је само повећано неповјерење према Уставном суду, послије низа одлука у континуитету које су уперене, како ми то доживљавамо, против Републике Српске“, истакао је Додик.

Он је подсјетио да је прва одлука Уставног сада донесена прегласавањем, а да је сада ријеч о правничкој формулацији о већ пресуђеној ствари.

Према његовим ријечима, БиХ ако жели да нормално функционише, мораће да донесе закон о Уставном суду и да елиминише стране судије из његовог састава, те да изабере стручне људе који неће долазити из врха неке странке као што је то сада случај са двоје судија који су били функционери у СДА.

Kонстатујући да бошњачка политичка елита и већина јавности у ФБиХ жели да путем Уставног суда БиХ укине све елементе везане за Републику Српску, српски члан Предсједништва БиХ подсјећа да је основна улога Уставног суда да одлучује о сагласности закона с Уставом и ништа друго.

Говорећи о застоју у формирању Савјета министара, који бошњачка страна условљава усвајањем Акционог плана за чланство у НАТО /МАП/, Додик је рекао да он не прихвата тај услов и да му све то скупа личи на „муљажу“ или подвалу лидера СДА Бакира Изетбеговића.

Он додаје да активна сарадња са НАТО-ом већ постоји, као и да ту сарадњу треба и даље јачати, али да МАП не долази у обзир.

Kоментаршући однос представника међународне заједнице према властима у БиХ, Додик је оцијенио да су „странци од политичке елите у БиХ направили дебиле који само чекају када ће доћи неки странац и рећи им шта треба да раде“.

Додик је поновио да је за дејтонску БиХ, али и да је против наметнутих рјешења, при чему је истакао пристрасни и селективни рад Суда и Тужилаштва БиХ у корист бошњачке политике.

У вези са изградњом „блока седам“ Термоелектране Тузла и критика ЕУ на начин кредитирања тог пројекта, Додик је поручио да ЕУ да паре и онда неће бити узет кинески новац.

Говорећи о случају „Давид Драгичевић“, Додик је поново да му је жао трагичне судбине тог младића и позвао тужилаштво да тај случај приведе крају.

Архива