Ковачевић: Формирање власти на нивоу БиХ много изгледније

14.02.2019 Актуелно

Ковачевић је нагласио да СНСД жели да се власт на нивоу БиХ формира на два принципа око којих постоји апсолутни консензус, а то је Дејтонски споразум и европске интеграције око којих постоји консензус свих релевантних фактора у БиХ.

– Дакле, то су принципи на којима треба да се формира власт. Власт БиХ се формира од конститутивних народа и то је суштина. Све остале ствари морамо да договорамо, да нађемо заједнички именилац и да послије тога дјелујемо – рекао је Ковачевић за телевизију „Н1“.

Ковачевић је рекао да СНСД тренутно има коректне односе са хрватским конститутивним народом у БиХ.

– Власт на нивоу БиХ се саставља од легитимних представника конститутивних народа. Суштина тога је да је хрватски и српски народ у БиХ вјероватно притиснут тим константним покушајима бошњачког народа да унитаризују БиХ и да дејтонску БиХ претворе у оно што она не би требало да буде, дакле једна држава која функционише по принципу један човјек један глас. То тренутно спаја хрватски и српски народ у БиХ – појаснио је Ковачевић.

На питање хоће ли нови Савјет министара усвојити МАП и да ли су чланови Предсједништва БиХ ретерирали /одступили/ од неких својих ранијих ставова након посјете Бриселу, Ковачевић је одговорио да није било никаквог ретерирања када је ријеч о СНСД-у, њеном предсједнику Милораду Додику и Републици Српској, али да је, с неке друге стране, очигледно било ретерирања.

– Члановима Предсједништва БиХ је поручено у Бриселу да МАП нема везе са европским интеграцијама и путем ка ЕУ. Ми на било какве уцјене не пристајемо, нећемо на то да никада да пристанемо – поручио је Ковачевић.

Он је истакао да СНСД нити било ко у Републици Српској не жели да повриједи припаднике несрпског народа, поготово не Хрвате и Бошњаке са којима се одувијек живи на овим просторима.

– Али, суштина је да је Република Српска дејтонска категорија и ниједан Уставни суд на свијету не може да упоређује један дио Устава са другим дијелом. Може само да разматра усклађеност подзаконских аката са самим Уставом – нагласио је Ковачевић.

Он је подсјетио да је бошњачки народ 1995. године у Дејтону прихватио Републику Српску и сада мора да је поштује и да почне да је уважава.

– Треба да престанемо да се константно бавимо тешким и темама око којих не можемо да се сагласимо, да престанемо да радимо нешто против Републике Српске, што раде с бошњачке стране, да уважимо Дејтонску БиХ и да се почнемо бавити најбитнијим, а то је живот грађана и ФБиХ и Репубици Српској – нагласио је Ковачевић.

Он је рекао да су страначки преговори у ФБиХ унутрашња ствар овог ентитета ФБиХ и бошњачког народа и да се у то СНСД не жели да мијеша, већ ће прихватити шта год они договоре.

– Ми смо позвали све парламентарне странке на нивоу БиХ из Републике Српске да разговарамо и да покушамо да нађемо заједнички језик и јединствен глас Републике Српске како би на адекватан начин заштитили интресе Српске и на нивоу БиХ и изван БиХ – појаснио је Ковачевић.

На констатацију новинара да је много странака заинтересовано за Савјет министара, Ковачевић је рекао да треба заједнички радити да свима буде боље.

Архива