Додик: Жао ми је што нисмо заједнo

25.11.2018 Актуелно
„Kао политичар и предсједавајући Предсједништва БиХ, рећи ћу да треба да чувамо регионалну стабилност, Дејтонски споразум и уважавати међународни контекст. Али сад ћу мало као Србин – жао ми је што нисмо заједно. Жао ми је што те 1918. нисмо били у овом истом подухвату националном и народном“, рекао је Додик на свечаној академији у Новом Саду поводом 100 година од присаједињења Војводине Kраљевини Србији. 
 
Додик је рекао да Срби и слобода никако не иду посебно, те подсјетио на масовна српска страдања у борби за слободу, са којом је увијек ишао захтјев за јединство и окупљање. 
 
Он је подсјетио да је на Аранђеловдан прије 100 година српска војска ослободила Бањалуку, донијела слободу, а све општине бањалучке регије и њих 12 уз Дрину тражиле су присаједињење Србији, што је мало позната чињеница, али и нереализован захтјев. 
 
„Ми тамо и данас гледамо у Србију, њену снагу и моћ, јер је то наша земља, јер је снага и јединство Србије наш понос. Срби су и у том и у Другом /свјетском/ рату дали и донијели слободу свима на овим просторима“, рекао је Додик. 
 
Према његовим ријечима, Срби су дали слободу и другим народима који су на бази те слободе правили своје републике, а касније у распаду Југославије их учинили својим државама. 
 
„Можда је наша слобода била само наша, а њихова тек покушај да дођу до своје државе. Kао што су то урадили кроз грешку која се зове југословенска идеја, када су се ујединили с нама, а онда на крају вијека, сатанизацијом нашег народа изашли из заједничке земље“, рекао је Додик. 
 
Он је оцијенио да је борба за слободу много коштала српски народ и подсјетио да су Срби бацани у многе јаме широм Херцеговине, те напоменуо да су Јасеновац, Kрагујевац и многа друга мјеста масовних страдања, снажно урезани у колективну свијест сваког Србина, сваког човјека и сваке тежње за слободом. 
 
„Са тежњом за слободом је увијек ишао и захтјев за јединство и окупљање и те двије ријечи – слобода и јединство тако иду заједно, као што иде и наша упорна борба да их остваримо“, рекао је Додик. 
 
Додик је истакао да данас Република Српска и Србија сарађују, те да је то највиши максимум који су постигли од постанка Републике Српске и на томе је захвалио Вучићу за кога је рекао да је храбро организовао заједничко прослављање националних празника. 
 
„Ово је и нама важан датум. Датум који је за вас, овђе, у Војводини датум поноса, исто тако је и нама, али исто тако је и мало сјете и туге – зашто што смо ми мало вани, негђе на другој страни?“, рекао је Додик. 
 
Додик је напоменуо да су се Република Српска и српски народ одупрли много чему. 
 
Он је поручио да га не зову босанским Србином, јер то није, већ је Србин и припада српском народу, говори српски језик и пише српским писмом. 
 
„Тако се осјећам и вјерујем да никога не вријеђам. Не волим кад ме назовете негђе Босанцем. Покушајте да нас мало више поштујете. Ми смо Срби из Републике Српске. Ми смо Срби“, рекао је Додик. 
 
Он је истакао како жели да сарадња Србије и Републике Српске и српског народа у цјелини буде још већа. 
 
„Србија на добром путу, Србија која се враћа својим вриједностима, што показује и овај дан, Србија која економски јача, безбједносно и одбрамбено, свакако је понос нас који смо ту гђе јесмо“, рекао је Додик. 
 
Он је нагласио да, као неко ко не живи у Србији, већ долази повремено, може да уочи видљив и свакодневни напредак, да је Србија готово непрепознатљива на путу развоја у односу на прије само неколико или десетак година. 
 
„И то је наш понос. Волимо Србију и слободу… Kада се рат завршио њемачки цар је рекао бугарском: `Замислите 68.000 Срба је одлучило овај рат`. Kаже: `срамота!` Њему, нама на понос“, истакао је Додик.

Архива