План је да нова Влада буде изабрана до краја године

30.10.2018 Актуелно

„Приоритет је формирање извршне власти, како би Влада у најкраћем року преузела обавезе према грађанима и корисницима буџета. Започет је цијели низ пројеката о којима треба водити рачуна. Са социјалним партнерима су договорене одређене активности за 2019. годину и треба обезбиједити њихову реализацију“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да ће наредна Влада наслиједити добру финансијску ситуацију тако да ће почети свој мандат у неупоредиво лакшим околностима него што је то био случај с Владом Српске коју је водила.

„Јачање институција и њихов јединствен наступ остаје трајни приоритет, али је, свакако, неопходно што прије изабрати нову Владу Републике Српске“, рекла је Цвијановићева за сарајевски портал „Кликс“.

Она је нагласила да не би било коректно говорити о потенцијалним именима мандатара прије него што почну консултације. „Али, то мора бити неко ко има изграђен однос према политичким и економско-социјалним изазовима с којим се суочава друштво“, поручила је актуелни предсједник Владе Српске.

Цвијановићева је истакла да од Владе зависи успјешност политике владајућег блока, те да је зато важно да на кључним позицијама буду људи који знају да одлуке које они доносе не изазивају посљедице које трају дан или два, већ много дуже.

Када је ријеч о одбијању опозиције да се одазове на позив актуелног предсједника Републике Српске Милорада Додика да дођу на разговор о политичкој ситуацији, Цвијановићева је оцијенила да то показује њихову политичку незрелост, те да су у опозиционом СДС-у отворени различити процеси управо због њиховог политичког лутања.

„Јединствени наступ на нивоу БиХ је добар за Републику Српску, без обзира на то да ли је он формализован кроз неку коалицију или је ствар одговорног приступа свих политичких субјеката“, рекла је Цвијановићева.

Она истиче да је важно да се ставови представника из Републике Српске на нивоу БиХ усаглашавају и са институцијама Српске, а не да се ниво БиХ понаша изолационистички или да глуми како је надређен Српској, како је то био случај у претходне четири године.

„Понуда да се наступи јединствено је дата, а да ли ће опозиционари остати заробљени у свом тијесном оквиру или ће из њега изаћи, то не знам. Али знам да без сарадње свих нивоа власти нема ни успјеха“, поручила је Цвијановићева.

Она напомиње да многи странци у БиХ промовишу неку рецептуру за тобоже успјешну државу, а у пракси убијају сваку шансу за договор. „Мислим да они тренутно више одлучују о том јединственом наступу него партије којима је та понуда упућена“, додала је Цвијановићева.

Када је ријеч о избору предсједавајућег Савјета министара, позицији која би у овом мандату требала припасти функционеру из реда српског народа, Цвијановићева је поручила да ће се знати име кад на ред дође формирање власти на нивоу БиХ.

„Слично претходном одговору, и у Савјету министара треба да сједе људи који разумију ријеч `сарадња`, а не они који ће обећавати чуда којих смо се наслушали, а онда сву енергију трошити на обрачуне с осталим нивоима власти“, рекла је Цвијановићева.

Одговарајући на питање да ли СНСД страхује од поновљања сценарија из 2014. године, односно да ће политичке странке из Федерације БиХ за коалиционе партнере на нивоу БиХ изабрати представнике СДС-а, Цвијановићева је истакла да је тај егзибиционизам испоставио своју цијену, јер се није догодио никакав помак на нивоу БиХ.

„Тада су уведени `споредни играчи` који нису добили највећу подршку на изборима, а да је коштао и оне који су тако уведени показују резултати и ових избора. Сви помаци који су остварени у два ентитета остварени су у условима опструкције са нивоа БиХ и све се свело само на то да су они „глумили државнике“, а посао којим је требало да се баве остао је неизвршен“, рекла је
Цвијановићева.

Она је поручила да се СНСД не бави тиме која бошњачка партија ће чинити власт на нивоу БиХ.

„Нас интересује капацитет који тамо уносимо у име Републике Српске и начин на који ћемо координисати активности, јер се формула према којој на различитим нивоима власти сједе различите политичке структуре показала као потпуни фијаско“, рекла је Цвијановићева.

Она је изразила задовољство што је управо за вријеме њеног премијерског мандата ојачана сарадња између ентитетских влада.

Цвијановићева је нагласила да не постоје проблеми у функционисању владајуће коалиције у Републици Српској и она ће наставити да траје.

„Добро је да се неке ствари разјасне управо због тог будућег периода. Генерално сам задовољна радом министара, мада знам да у односу на постигнуто појединачни доприноси нису били исти“, рекла је Цвијановићева.

Говорећи о положају Бошњака и Хрвата у Републици Српској, али и положају Срба у ФБиХ, Цвијановићева је изразила увјерење да се може радити на рјешавању сваког проблема уколико постоји искрена и једнака опредијељеност.

„И за то нам је потребна чвршћа веза између ентитетских влада, али и коректан однос с онима који чине власт на нивоу БиХ. Колико год сам оптимистична да се на дневном или животном плану може много тога урадити, мање сам оптимистична кад дођемо на терен избора, представљања или заштите да сваки народ бира свог представника“, рекла је Цвијановићева.

Архива