Додик: Нећу попустити у заштити националног интереса

03.10.2018 Актуелно

 

Он је напоменуо да Иванић представља политички партију /ПДП/ која је на изборима добила осам одсто, док је СНСД добијао до 40 одсто, а да сада анкете говоре да има толику подршку.

„Када се сва опозиција сабере, нема политичку подршку као моја партија“, рекао је Додик, напоменувши да је једини у историји Српске два пута биран за предсједника Републике и да „не би добио други мандат да је онако како каже Иванић“.

Додик је навео да Иванића не доживљава као конкуренцију, истичући да у БиХ Срби морају да бирају Србина, Хрвати Хрвата, а Бошњаци Бошњака и да је то основ за неку могућу сарадњу.

Он напоменуо да већ годинама оспорава концепт урушавања Српске, док је Иванић допринио да Република Српска изгуби фискалну надлежност и дао могућност да БиХ има изворне приходе, због чега је Српска изгубила, јер је три милијарде КМ платила за финансирање заједничких институција, од којих никакве користи нема.

„Прекршио је Устав, међународни споразум и нанио немјерљиву штету Српској за те три милијарде КМ. Дионица пута од 72 километра коју смо направили коштала је око 800 милиона КМ, а ми изгубили три милијарде, плаћајући неку шупљу администрацију која нам ништа није дала. И ту се разликујемо“, истакао је Додик.

Додик каже да се посљедњих 10 година нису „скидале“ приче о томе да је „лопов и криминалац“, а никад ништа није доказано, док у садашњој изборној кампањи нема тога, него је сада он тај који наводно завађа народ.

Он је поновио да ће, ако буде изабран за српског члана Предсједништва БиХ, живјети у Бањалуци, у Лакташима, да ће у Бањалуци имати канцеларије, а да ће, ако буде морао да иде у Сарајево, ноћити у Источном Сарајеву.

Додик каже да са актуелним хрватским чланом Предсједништва БиХ Драганом Човићем лично има добар однос, али да је разлика у политикама, јер Човић мисли да БиХ треба у НАТО, а он не мисли, док су сагласни у неким базичним стварима – да БиХ чине два ентитета и три суверена народа.

„БиХ је састављена, а они хоће од ње да направе унитарну земљу која би се прије свега експонирала против Србије и српског народа. Ми то не можемо прихватити, унитарну и централистичку позицију БиХ. Оно што су нам отели, не смијемо да се помиримо са тим, јер би тако пристали на неправду. Морамо да кажемо да нешто није било у складу са Уставом“, додао је предсједник Српске.

Он је рекао да је Република Српска у орбити концепције коју су проводили странци и била је мјесто које се није подржавало након Дејтона и којем се давало подршке само онолико колико се морало.

Додик је подсјетио да је првих година након потписивања Дејтонског мировног споразума Федерацији БиХ отишло 40 милијарди долара донаторских средстава, а Српској није ни 100 милиона долара.

Он је поновио да је бивши високи представник за БиХ Педи Ешдаун „свјетски хохштаплер и криминалац“ и најавио да ће, када дође у Предсједништво БиХ, покренути иницијативу да Предсједништво донесе одлуку да Ешдаун буде тужен, јер је рушио међународни уговор – Дејтонски споразум, за шта постоје егзактни докази.

„Ако то не прође на Предсједништву, ја ћу као члан Предсједништва БиХ ходати по свијету и тражити неку државу која хоће да га тужи, јер је срушио међународно право“, поручио је Додик.

Архива