Бољи амбијент за наставак развоја Српске

25.10.2018 Актуелно

 

„Тога више неће бити. Додик ће штитити интересе Српске и у томе ће успјети јер разумије нашу позицију у оквирима БиХ. Додик зна шта су приоритети Српске, зна да је у Предсједништву БиХ у име Српске и да је биран да штити интересе свог народа и Републике и да никада није радио на штету осталих“, рекла је Цвијановићева вечерас за Радио-телевизију Републике Српске.

Она је нагласила да ће јој то максимално олакшати све оно што жели да реализује у Српској и додала да је као премијер имала тијесну сарадњу са Додиком, актуелним предсједником Српске, са којим може да се договори о свим важним питањима.

„Додик на функцији српског члана Предсједништва БиХ нас неће доводити у ситуацију да се у Српској морамо грчевито борити за неке ствари, јер је неко на нивоу Сарајева нешто зауставио или наопако урадио. До сада је, нажалост, било тако. Није постојала права и искрена комуникација“, каже Цвијановићева.

Она је истакла да, када је ријеч о Влади Српске, није постојала координација са министрима из Савјета министара који су били из друге политичке опције, на чему, им, како је навела, замјера, јер је то ужасан показатељ политичке незрелости.

„Мора се имати комуникација, поготово свијест о важности институција, координисати активности и ићи истим кораком. Морате имати људе који разумију шта је политика“, рекла је Цвијановићева, која је од 2013. године била премијер Српске.

Она је рекла да као новоизабрани предсједник Српске осјећа огромну одговорност и захвалност грађанима који су јој указали повјерење на изборима, те изразила задовољство што је СНСД побједничка партија са највећим бројем мандата и највећом подршком народа.

Цвијановићева каже да није важно да ли ће јој опозиција честитати побједу, већ то да актуелна власт у Српској и даље ради на јачању Републике, њеној стабилности и функционисању институција.

„Срж мог политичког дјеловања је борба за бољу економску ситуацију и стабилне институције, без којих нема даљег напретка, односно повећања пензија, плата и реализације инфраструктурних пројеката“, истакла је Цвијановићева.

Она је незадовољство изразила због изборних резултата у Бањалуци јер сматра да не показују стварно опредјељење грађана.

„Ту имате цијели низ ствари, акција и пресија на овај град са различитих страна, углавном са намјером да се разбије двојац Милорад Додик – Жељка Цвијановић“, навела је она.

Цвијановићева је истакла да садашња власт оставља уређену ситуацију у Српској власти која ће ускоро бити формирана и која ће моћи да размишља о инвестирању, повећању пензија и додатном повећању плата.

„Поносна сам на оно што остављамо на крају ове године у односу на оно што смо добили након страшне кризе. Влада на чијем сам челу, грађани и социјални партнери смо много тога прошли заједно у периоду који је био веома изазован и у политичком и у економском смислу. Наша заједничка побједа је што смо успјели да извучемо Српску из кризе, инвестирамо, повећавамо плате, пензије, аграрни буџет и социјална давања. Веома сам захвална свима који су препознали да је то прави и сигуран пут за Српску“, нагласила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, сада у Српској треба тражити и повећану одговорност свих који управљају ресурсима, и то ће бити задаци којима ће се бавити нова влада.

Цвијановићева је рекла да ће у новом тиму предсједника Републике бити младих људи који ће радити заједно са њом.

„Увијек сам била окружена младим људима. У таквом амбијенту се осјећам боље. Увијек ми је битно да имам само једну особу која је старија од мене, а сви остали су људи којима покушавате дати прилику да и они науче, јер ће сутра они одлучивати. Вјерујем да ће и у новој влади бити довољно младих који ће својом енергијом и свијешћу о новом амбијенту моћи да раде свој посао“, истакла је Цвијановићева.

Архива