УКЦ може парирати клиникама на Западу

22.09.2018 Актуелно

Након обиласка објекта, Додик је рекао новинарима да је потребно извршити едукацију кадра да би се на најбољи начин овдје изводили најсложенији захвати и усвојиле процедуре.

Додик је истакао да се овај пројекат прије седам, осам година чинио немогућим, а сада је, заједно са ауто-путем, један од највећих радних побједа и успјеха народа у Српској у погледу побољшања животних услова.

Он је истакао да је Република Српска за само новоизграђено сјеверно крило и реконструисани централни медицински блок УКЦ-а издвојила око 100 милиона евра, раније је уложила више од 80 милиона КМ за комуналну инграструктуру, а у плану је и улагање око 40 милиона КМ за иградњу приступних путева.

„У плану је даља реконструкција других одјељења, за шта ће бити расписан тендер до почетка идуће године. Објекат ће бити заокружен изградњом средње медицинске школе и медицинског факултета у близини УКЦ-а да би се ресурси центра могли користити у наставном процесу“, истакао је Додик.

Он је додао да је поносан на своје сараднике – предсједника Владе Републике Српске Жељку Цвијановић, на министре, укључујући бившег министра здравља Ранка Шкрбића и све оне који су на било који начин допринијели модернизацији УКЦ-а, а поносан је и што се данас налази у објекту као човјек који је учествовао у доношењу одлука да се центар изгради.

„Захвалан сам генералном директору УКЦ-а Влади Ђајићу који је довољно мобилисао своје људе у центру да прихвате ову иновацију, али од њега очекујем да се овдје оспособе најбољи кадрови који ће остати и вршити послове на новој опреми“, додао је Додик.

Према његовим ријечима, изградњом болнице у Добоју завршава се реконструкција читавог болничког система Српске.

Он је за неколико дана најавио отварање болнице у Источном Сарајеву, подсјећајући да су раније отворене у Невесињу и Бијељини.

„Реконструишемо болнице у Фочи, Приједору, Градишци, Зворнику. Усмјерићемо се ка побољшању услова рада домова здравља, бањских центара, за шта идуће године планирамо издвојити средства, не само за лијечење наших пацијената, већ и за туристе“, закључиио је Додик.

Премијер Жељка Цвијановић оцијенила је да је реализација овог пројекта од огромног значаја за укупан здравствени сектор Републике Српске.

„Поносна сам што смо као Влада пратили реализацију овог пројекта, и што смо данас у прилици да то предамо на употребу здравстевним радницима и пацијентима. На овај начин се стичу адекватни услови за рад и збрињавање пацијената“, рекла је Цвијановићева новинарима.

Она је истакла да институције Републике морају бити поносне на сваки овако важан пројекат, јер он показује да руководство Српске има снагу да их реализује, да има визију, мисије и да зна шта треба урадити, али превасходно показује посвећеност разних институција локалног и републичког нивоа да би се дошло до реализације оваквог пројекта.

„Захвална сам свима на реализацији и поносна сам на овај, као и на сваки други важан пројекат у Републици Српској. Још у овој години, захваљујући реконструкцији и изградњи болничког сектора, моћи ћемо рећи да је овај сектор достигао ниво који је више него задовољавајући“, сматра Цвијановићева.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић оцијенио је отварање новоизграђеног сјеверног крила и реконструисаног централног медицинског блока УКЦ-а Републике Српске највећим догађајем у посљедњих 50 година за здравствени систем Српске.

„Овај објекат је грађен по свим најсавременијим европским и свјетским стандардима“, додао је Богданић.

Он је рекао да се у наредном периоду морају пронаћи начини како здравственим радницима обезбиједити боље плате.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да су за Град изузетно важни и будући планови који се односе на изградњу медицинске средње школе и медицинског факултета на локацији УКЦ-а, додајући да ће се доста урадити на рјешавању питања саобраћаја око центра.

Генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић рекао је да је Република Српска данас добила један од најбољих клиничких центара у региону, те захвалио руководсту Републике Српске што су дали приоритет здрављу становника и што су схватили да болесни и стари не смију чекати рјешења економских и других криза.

У Бањалуци је данас свечано отворено новоизграђено сјеверно крило и реконструисани централни медицински блок УКЦ-а Републике Српске, вриједности 84 милиона евра без ПДВ-а, чиме су све клинике ове здравствене установе смјештене на једној локацији на Паприковцу.

У новоизграђеном Сјеверном крилу биће смјештени Ургентни центар и Патологија, Јужно крило намијењено је за поликлинички дио и Кардиохирургију, док ће у централном медицинском блоку лежати пацијенти. 

Архива