Предсједник Српске: Ускоро у јавност са документима о прислушкивању

04.09.2018 Актуелно

 

„То је чисти непријатељски чин. ОБА би требало да одговара и руководству Републике Српске, а никада нам нису доставили ниједан извјештај“, рекао је Додик за „Вечерње новости“.

Он је навео да иза свега стоје неке службе са Запада које процјењују да је Република Српска дио руске подршке, те да покушавају да преко ОБА развију мрежу и у Србији.

Додик каже да Србија постане сумњива чим не слиједи „болесне амбиције Запада да се обрачуна са Русијом“, колико год се показало да Србија сарађује једнако и са Западом и са Истоком.

„А како те службе не би директно ровариле по Србији, онда то раде преко Сарајева. Имамо информације да преко ОБА, која је под утицајем Бакира Изетбеговића, покушавају да развију мрежу и у Србији. Али, Србија је далеко моћнија и јача, и то ће се показати као смијешан покушај“, сматра Додик.

Додик указује на то да је велики проблем што у ОБА сједе и неки Срби које је, како каже, поставио српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић којем је предочен документ у коме се даје налог да се прислушкују предсједник Србије Александар Вучић и руководство Србије.

„Новости“ пишу да ОБА, уз асистенцију британске МИ6, и даље прислушкује Додика и руководство Републике Српске, а прати и њихове контакте са Вучићем.

Позивајући се на безбједносне кругове, лист наводи да је ријеч о наставку акције ОБА под кодним називом „Ушће“, те да обавјештајци БиХ у томе имају велику логистичку подршку британских обавјештајних служби које су у великој мјери присутне у БиХ, а без којих ОБА не би могла да изведе операцију.

Према сазнањима листа, британско дјеловање је појачано у БиХ прије свега због јаких веза Додика са Москвом, а због тога је недавно у Сарајеву инсталиран логистички обавјештајни центар МИ6 с циљем да се позиција предсједника Српске ослаби пред изборе.

Истовремено је, наводи лист, на мети британских и сарајевских обавјештајаца и Вучић који је у једном периоду прислушкиван преко контаката са ДОдиком и другим функционерима Српске.

Он је о томе својевремено био упознат и обавијестио је српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића.

У тексту се наводи да је интересовање Британаца за Вучића порасло распламсавањем дебате о рјешењавању косовског чвора, посебно у ситуацији када Приштина поново одбацује могућност компромиса.

Лист додаје да су у сврху праћења Додика и званичника Србије реактивирана и два британска обавјештајна центра у Београду, јер Британци желе да се на велика врата врате на Балкан који им је битан пошто су на излазним вратима ЕУ.

Архива