Додик. ИРБ може да помогне развоју

28.09.2018 Актуелно

„Формирање ИРБ-а била је добра ствар за економију, јер је 600 милиона КМ стављено на располагање, а данас је њен протфолио виши од милијарду КМ, што говори да има перспективу да помогне развоју наше привреде“, рекао је новинарима Додик, након конференције под називом „Привреда Републике Српске од 2019-2022. године – дијалог за будућност“. 

Он је оцијенио да је Република Српска дошла у позицију да се на основама компромиса и дијалога Владе, пословне заједнице и синдиката бави економским, социјалним и другим питањима. 

„И увијек када се бавимо овим, заправо се бавимо питањима опстанка и развоја Републике Српске. Задовољан сам што је дијалог пословне заједнице и јавног сектора веома успјешан“, додао је Додик. 

Он је подсјетио да је више од 80 одсто мјера, које су договорили пословна заједница и јавни сектор, реализовано, а да ће преостале бити третиране у економској политици за наредну годину. 

„Друштво које има способност да одржи дијалог може да нађе рјешење за сва питања. Наша економија је преживјела веома тежак пут од социјалистичке, ратне, послијератне, а након тога имали смо спекулативну и веома неуспјешну приватизацију која није дала очекиване ефекте“, подсјетио је Додик. 

Он је навео да је Српска рано остала без банкарског система, што је био додатни проблем за привреду. 

„Нажалост, због банака које су овдје имамо каматне стопе за привреду од четири до пет одсто, а негдје и више, док је у свијету за развојне пројекте предвиђена нулта каматна стопа“, каже Додик. 

Он је захвалио свима коју су успјели да задрже реалну производњу у Српској. 

„Република Српска данас је у 16. кварталу у којем има раст домаћег производа, а повећава се и број запослених. Покривеност увоза-извозом је 75 одсто, а ова генерација власти у Српској наслиједила је ово на нивоу од 35 одсто. Имамо и номинални раст домаћег производа који је прије 12 година био негдје око пет милијарди, а данас је виши од 10 милијарди КМ“, подсјетио је Додик и навео да су повећана и издвајања за пољопоривреду. 

Он је поновио да је Република Српска имала успјешно економско кретање, има ликвидан буџет и нема драматичних заостатака у исплатама, што се може видјети и из смирених социјалних реакција. 

Конференцији су присуствовали премијер Републике Српске Жељка Цвијановић, министри у Влади Републике Српске, представници Уније удружења послодаваца и Привредне коморе, те бројни привредници. 

Организатори конференције су били Влада Републике Српске, Унија удружења послодаваца и Привреда комора.

Архива