Додик присуствовао oсвештању звона и крстова Храма у Поповом Пољу

26.07.2018 Актуелно

Додик је истакао да је данас са сарадницима из СНСД-а Брчко договорио да буде обезбијеђено око 55.000 КМ за додатне радове на храму.

„Ми сигурно на томе нећемо стати. Ја ћу се сада вратити у Бањалуку и гледати да та помоћ буде још већа и да буде реализована у веома прихватљивом року“, рекао је Додик и додао да ће се тиме показати снага и јединство српског народа окупљеног око изградње ове светиње.

Он је честитао вјерујућем српском народу који је желио да ова светиња буде управо овдје, као и свима који су учествовали у његовој изградњи.

„Ми доживљавамо Брчко дистрикт као заједничко власништво два ентитета и ми као Република Српска желимо да учествујемо и финансијски у томе да овај манастир буде завршен“, рекао је Додик.

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије истакао је у бесједи након служења молитве да су „велика дјела за велике људе“ и да је то што ће ово бити први православни манастир на овом простору за Србе велики догађај и велика част.

„И не само за људе овог простора, него и за Зворничко-тузланску епархију, али и шире гледано. Ми смо данас освештали крстове, освештали звона за овај манастир у Брчком“, истакао је Фотије.

Он је додао да су цркве посебна мјеста молитве, посебна мјеста присуства Божијега, али да је манастир мјесто сталног присуства Божијег и сталне присутне молитве.

Велики допринос изградњи манастира дала је и Влада Брчко дистрикта, са градоначелником Синишом Милићем на челу, који је истакао да је ово данас веома значајан догађај за Србе на овом простору.

„Ово је први манастир на простору дистрикта Брчко и као што видите окупио се велики број вјерника, људи добре воље и самим тиме Српска православна црква доказује своју мисију. Наша вјера један је од елемената идентитета Срба са ових простора и ја захваљујем Српској православној цркви и вјерујућем народу који се данас одазвао“, рекао је Милић.

Милић је додао да Влада има добру сарадњу и са Српском православном црквом, Католичком црквом и са Исламском заједницом.

„Томе свједочи чињеница да смо данас имали ктитора Ферида Бијелића, који је припадник друге вјероисповијести. Мислим да су то добре ствари и да је то неопходно у срединама које имају мултиетнички карактер“, нагласио је Милић.

Архива