Додик: Србија се неће мијешати у изборе у БиХ

15.06.2018 Актуелно

Додик је рекао да „мисли да је то добра мјера, те нагласио да би он већ овог тренутка могао да прогласи побједу за члана Предсједништва БиХ.

„Србија жели фер и поштене изборе, што сам могао да чујем од предсједника Вучића, и заинтересована је да резултати буду брзо спроведени“, рекао је Додик новинарима послије састанка са Вучићем.

Предсједник Српске истакао је да сви релевантни показатељи говоре да би могао и овог тренутка да прогласи побједу на изборима, те да то „треба само технички завршити и доћи до 7. октобра, када ће се то видјети на најбољи начин“.

Додик је рекао да очекује апсолутну побједу на свим позицијама, не само за себе као члана Предсједништва БиХ, него и за Жељку Цвијановић као предсједника Републике Српске.

„Она је показала значајно умијеће и одговорност према српском народу и Републици Српској, као и умијеће у комуникацији са факторима који су одлучивали у процесима у БиХ, прије свега европским, да на најбољи могући начин позиционира и брани Српску. Вјерујем да ће то народ препознати“, рекао је Додик.

Он је нагласио да га као предсједника СНСД-а посебно радује што је и анкета опозиционог СДС-а показала да би на изборе изашло 60 одсто гласачког тијела, а да би СНСД имао 49 одсто подршке.

„Значи недостаје нам још тај један проценат, вјерујемо да ћемо га успјети досегнути“, рекао је Додик.

Он је навео да се Вучић интересовао и шта се дешава са Изборним законом и да му је објаснио да захтјеване промјене „не тангирају Републику Српску у погледу примјене изборног резултата него да је проблем у Федерацији БиХ, која онда производи и проблем на нивоу БиХ из Федерације у вези са формирањем Дома народа“.

Додик је истакао да неће бити никаквих проблема у Републици Српској, која не жели разговор нити да учествује у томе у смислу пролонгирања избора и која има јасан став у вези са Изборним законом.

„Према томе, када буду тражили, без обзира шта се буду договорили партнери у Федерацији, мораће да питају нас у Републици Српској. Наш је став да се тамо морају потпуно заштитити аутентично право Срба, изабрати представници народа, одбацити теорије о универзалним, грађанским и другим правима и афирмисати уставно право о конститутивности народа на свом простору“, закључио је Додик.

Он је поновио да је БиХ по Дејтонском споразуму заједница два ентитета и три конститутивна народа који су концентрисани у два ентитета – „једном, као што кажу моноетничком, као што је Српска и двоетничком ентитету као што је Федерација“.

„Касније је бошњачка страна, односно Алија Изетбеговић тражио да се конститутивност призна на простору цијеле БиХ. Пошто је то урадио, сада нек сноси“, рекао је Додик.

Он је нагласио да се мора примијенити рјешење у којем су Срби конститутиван народ и да Срби могу да бирају своје аутентичне представнике у Федерацији.

„И нек се они носе с тим проблемом, главно је да неће бити измјена ни привремених рјешења ни било чега другог уколико се не буду задовољили интереси српске стране у БиХ“, нагласио је предсједник Српске.

Архива