Српска једини функционалан ниво власти у БиХ

12.04.2018 Актуелно

 

Цвијановићева је током предавања о теми „Република Српска у дејтонском уставном оквиру“ нагласила да је Влада Српске сконцентрисана на развојне и реформске процесе који ће донијети економски просперитет, инвестиције и запошљавање, те да о томе најбоље свједоче макроекономски показатељи и континуиран економски раст.

Она је истакла да је Српска посвећена очувању мира, европском путу и регионалној сарадњи, али да ће, као и до сада, одлучно инсистирати на поштовању слова Дејтонског споразума и очувању својих Уставом загарантованих надлежности, саопштено је Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу.

Цвијановићева је навела да је Дејтонски споразум, који је зауставио оружани сукоб, те успоставио уставни и политички систем у БиХ, верификовао Републику Српску, признајући јој висок степен аутономије и пуни институционални оквир који је Српска унијела у дејтонску БиХ.

Она је изразила жаљење што није дошло до јачања повјерења међу народима у БиХ, додавши да једнострани потези политичког Сарајева и дијела међународне заједнице у правцу редефинисања дејтонског уставног поретка нису учинили БиХ ни бољом, нити ефикаснијом, већ напротив.

У уводу предавања премијер Српске је подсјетила да је Италија након Другог свјетског рата, давне 1947. године, донијела Устав којим је уважила локалне идентитете и успоставила адекватну расподјелу надлежности између централне власти и регија.

Цвијановићева је студенте упознала о мировним иницијативама које су претходиле Дејтонском споразуму, те констатовала да је свака од њих упућивала на потребу успостављања децентрализоване државне структуре у складу са интересима и идентитетима сва три конститутивна народа.

Она је подсјетила да је Устав БиХ садржан у Анексу четири Дејтонског мировног споразума и нагласила да то довољно говори о значају овог споразума за функционисање државе и њених институција.

Осим студената, предавању су присуствовали ректор Универзитета Терамо Луциано Дамико, декан Факултета политичких наука Паоло Саварезе, префект града Терамо Габриела Патрици, те бројни професори Универзитета Терамо.

Након предавања Цвијановићева, ректор Унивезитета Терамо, декани, професори и студенти наставили су разговоре на ручку у студенсткој мензи, наводи се у саопштењу.

Архива