Додик: Цркву треба консултовати у државним процесима

07.04.2018 Актуелно

 

„То је сасвим нормално и то не треба да буде међа која је непремостива ни за једне ни за друге. Црква као држава живи у оквиру народа и са народом и према томе дијеле заједничке процесе“, рекао је Додик и додао да власт и црква не треба да буду сукобљене, него да раде у синергији.

Предсједник Српске рекао је у интервјуу за дневни лист „Ало“ да Његова светост патријарх српски Иринеј својом смиреношћу и реалношћу много помаже.

Он је нагласио да је Српска православна црква постала најзначајнији дио идентитета српског народа, нарочито на Западу и у удаљеним земљамам, гдје се комплетан национални и народни живот одвија око цркве и у цркви.

Предсједник Српске је указао да Срби у наредним годинама морају да дефинишу свој национални интерес, те да дође до хомогенизације и интеграције Србије и Републике Српске у сваком погледу.

„Било је претходних деценија озбиљних притисака да тако нешто малтене не смете ни да поменете, јер се одмах сматрало да сте не само националиста него чак и фашиста. Морамо легализовати наше право да имамо наш интерес, као што то раде озбиљне нације, попут Француске и Њемачке“, рекао је Додик.

Коментаришући питање Космета и притиске које због тога трпи Србија, а у контексту његовог става да у тај пакет преговора можда треба укључити Српску, Додик је рекао да је питање Косова тешко, али да се Србија данас другачије поима и разумије у круговима који се баве регионом.

„Србија, која је гарант Дејтонског споразума, није чланица Савјета за спровођење мира у БиХ, али јесу западне земље, јесте Турска. Најчешће су турски ставови у Савјету они које заговара и бошњачка страна и то се сматра нормалним и легитимним. А када се појави Србија, или када се покрене српско национално питање, онда сви праве проблем. Ми се морамо борити сами, неће нико умјесто нас“, рекао је Додик.

Реагујући на чињеницу да је многим засметало отварање новог центра полиције Републике Српске, Додик је рекао да је више од 20 година све чињено да би се разоружали Срби и био уништен сваки могући потенцијал.

„Уништена је Војска, хтјели су да укину и полицију, једва смо успјели да је сачувамо. Оно што ми данас радимо није различито од онога што раде полиције Аустрије, Њемачке, Француске. Полиција се наоружава, спремна је да осигура безбједност и ту нема вишка оружја. Има мањка. Потребно је далеко више, али и то што имамо многи гледају као јерес јер желе да они одлучују о томе како ћемо ми да се бранимо“, рекао је Додик.

Предсједник Српске каже да сви маштају да се сретну са предсједником Русије Владимиром Путином, али да када он то уради, онда броје колико је пута био са њим и шта је уговарао.

„Потпуна је хистерија на Западу – ко је са нама, ко није, тај је против, а поготово ако те идентификују да сарађујеш са Русијом“, рекао је Додик.

Упитан да ли је уплашен за личну безбједност, Додик је рекао да нема човјека који се не плаши, али да се он опредјелио да ради оно што ради и да ниједан предсједник не смије да се плаши, нарочито за политичка рјешења.

Говорећи о актуелном проблему наталитета, Додик је рекао да породиље у Српској имају плаћено трудничко боловање годину дана и да Република и општине дају стимулансе за свако новорођено дијете, али да то није довољно и да се морају предузети неки кораци.

„Прије свега треба инсистирати на отварању нових радних мјеста што је гаранција да ће се наталитет повећати“, рекао је Додик.

Архива