Што прије расвијетлити случај трагичног страдања Давида Драгичевића

27.03.2018 Актуелно

 

Додик је након састанка са министром унутрашњих послова Републике Српске Драганом Лукачем рекао новинарима да је затражио да МУП у што скорије вријеме обезбиједи додатну експертизу у овом случају и да се породици и јавности доставе чињенице.

„Неопходно је што прије ријешити овај случај. Жао ми је што неки желе убацити у све ово политику, што је потребно отклонити“, додао је Додик.

Додик је истакао да МУП има додатних информација у вези са овим случајем, да истрага није завршена, те да треба имати повјерења у експертски тим полиције.

„У том погледу, министар ће данас контактирати са породицом, а и ја ћу у послијеподневним часовима разговарати са њима. Сматрам да је од општег интереса и породице и јавности да се створи неутрална атмосфера, односно објективна ситуација за истрагу и да се чињеницама вјерује“, оцијенио је Додик.

Он је истакао да постоје разне спекулације, али да је потребно створити услове да истражни органи у неутралној атмосфери врше истраге.

„Можда је било неадекватног презентовања неких чињеница или спекулисања око онога што је речено. Истина је да се истрага ради и да ће дати одговор на питања која сви очекујемо“, поручио је Додик.

Говорећи о синоћњем окупљању грађана на Тргу Крајине у Бањалуци поводом овог случаја, Додик је рекао да је очигледно да неки користе сваки догађај у Републици Српској да покушају да на овај начин окупљају грађане.

„Апсолутно није тачно да полиција није радила на детаљима истраге, али не треба очекивати да се свака дан саопштавају чињенице, јер то није у циљу истраге. Ово је болан тренутак за све нас, млади живот је изгубљен овдје у граду и то заболи сваког човјека који има емоције“, рекао је Додик.

Он је додао да је задатак надлежних да на професионалан начин одраде овај посао, те да се ни полиција, ни држава неће повиновати различитим групама које покушавају да искористе овакве догађаје.

„Било или не било окупљање, полиција је радила свој посао и радиће га и даље.
Тражио сам од министра да појача тим и уведе нове људе који треба да воде истрагу до краја. Треба нам објективна истина и повјерење у људе који се баве том истрагом“, нагласио је Додик.

Он је поручио да је свима у интересу да се овај случај расвијетли, као и да је једини начин за то да се дође до непобитних чињеница, какве год оне биле.

Додик је указао на то да је негативна атмосфера око овог случаја у јавности створена дијелом и политичким захтјевима и кориштењем емоција које су веома болне.

„Жао ми је што се то десило, али није наш посао сведен на то да само радимо угодне ствари. Требамо вјеровати институцијама, вјерујем да ће полиција у догледно вријеме изаћи са непобитним чињеницама, али и да ће спекулација бити без обзира на то каква истина буде утврђена“, нагласио је предсједник Српске.

Према његовим ријечима, одговорност надлежних према јавности и породици је да се максимално ангажују и што је могуће више утврде чињенице и дођу до истине.

Министар Лукач рекао је да ће данас посјетити породицу трагично страдалог Давида Драгичевића и презентовати чињенице до којих је МУП дошао.

Он је напоменуо да је информисао предсједника Републике о свим чињеницама до којих је МУП дошао приликом истраге.

Лукач је поновио да нико ко је имао контакта приликом инциденте ситуације са покојним Драгичевићем нема родбинске везе са припадницима МУП-а, а нарочито са некима из врха овог министарства.

„Али без обзира, све и да има, могу гарантовати да ће МУП да уради професионално свој дио посла и да ништа од јавности, а нарочито породице којој је интерес да сазнају пуну истину, неће бити сакривено“, рекао је Лукач.

Према његовим ријечима, зато и јесу изнесе одређене чињенице до којих се дошло приликом увиђаја.

„Оне /чињенице/ могу изгледати и брутално, али су чињенице које нисмо хтјели да сакријемо од јавности. О детаљима истраге ћемо информисати јавност која жели да зна шта се дешава у овом случају. Нико ко је до сада на било који начин укључен у ову ситуацију неће и не може бити заштићен ако има икакве одговорности“, рекао је Лукач.

Он је навео да је циљ МУП-а да дође до истине, а да су лица која су била на било који начин у додиру са покојним Давидом приведена, саслушана и полиграфисана.

„Настављамо истрагу да би утврдили на који начин су се одређени предмети из претходно пријављеног кривичног дјела нашли код њега, да ли је имао контакте са неким другим лицима који су на било који начин могли допринијети да трагично оконча живот“, рекао је Лукач.

Он је позвао грађане, ако имају било какву информацију да се обрате МУП-у, који ће искористити све капацитете да случај расвјетли до краја.

Архива