Кoшарац: Политика СзП – дисквалификација значаја ентитета

29.03.2018 Актуелно

 

„Када се усвајала Реформска агенда такозвани СзП био је попустљив у смислу да ентитети не буду видљиви, да би на то реаговале институције Републике Српске тражећи да кроз механизам координације Српска буде видљива“, рекао је Кошарац.

Он је нагласио да из СзП за четири године није стигла ниједна похвала за Републику Српску, те да у заједничким институцијама раде веома лоше ствари које нису у њеном интересу.

Кошарац је рекао да грађани за њих не би сигурно гласали да су знали да неће поштивати интересе и ставове Републике Српске.

Он је нагласио да је његов мотив и циљ, као посланика у Представничком дому парламента БиХ који долази из Републике Српске, афирмација Републике Српске и политике коју установе њене институције.

„Свједоци смо чињенице да дио људи из такозваног СзП не мисли тако и да на сваки могући начин настоје да искористе институције БиХ и медијски простор како би ушли у обрачун са институцијама Републике Српске“, истакао је Кошарац.

Иако су представници Републике Српске у институцијама БиХ дужни да штите интересе Републике Српске и поштују њене ставове, каже Кошарац, представници СзП преузели су модел оспоравања ставова Српске, испољавајући перманентну базичну приврженост федералним партнерима.

„Били смо свједоци да се представници СДС-а не одазову на позив предсједника Републике Српске на разговор о важним политичким темама за Српску, док два дана након тога иду на састанак са /предсједником СДА и чланом Предсједништва БиХ/ Бакиром Изетбеговићем“, рекао је Кошарац.

Према његовим ријечима, када је СНСД чинио власт на нивоу заједничких институција БиХ интереси Републике Српске су били јасно дефинисани и кориштени у тој мјери да се не десе никакве негативне посљедице по Српску.

„Никада нисмо имали циљ да од институција на нивоу БиХ правимо јаче него што оне по Уставу јесу, док је такозвани СзП дозволио да се наметне прича да је Савјет министара Влада, а не помоћно тијело Предсједништва БиХ“, рекао је Кошарац синоћ за РТРС.

Он је оцијенио да би политичка арена за власт и опозицију требало да буде Република Српска и њене институције и да се ту прави договор о различитим политичким ставовима, а да се у Сарајеву манифестује јачина Републике Српске.

„Република Српска је стабилна и ту нема дилеме, а то што опозиција то не види и што жели да са неким странкама из Федерације БиХ направи хаос у Српској, то је њихова политичка оријентација“, навео је Кошарац.

Говорећи о предстојећим изборима у БиХ, Кошарац је рекао да очекује побједу СНСД-а на свим нивоима и када је ријеч о кандидату за предсједника Републике Српске и српског члана Предсједништва БиХ, као и довољан капацитет да заједно са странкама из коалиције СНСД-ДНС-СП чине већину у Народној скупштини Српске, али и да имају важну улогу у доношењу одлука у заједничким институцијама БиХ.

„Наше, као и процјене кредибилних институција које се баве анализама рејтинга политичких субјеката говоре да СНСД има завидну позицију. Сву структуру и капацитет које имамо концентришемо на квалитетан политички програм“, истакао је Кошарац.

Коментаришући наводну „Вајбер“ преписку њега и новинара РТРС-а, Кошарац је поновио да је ријеч о класичној монтажи, те да је то модел обавјештајних структура како би се друштвене мреже користиле за линчовање њега и РТРС-а.

Наводећи да цијени новинарску професију, која је специфична и сложена, и да новинаре никада није желио потцјењивати, Кошарац је рекао да информације о наводном плаћању новинара пласирају они који желе да користе сва могућа средства како би и даље наставили са политикама негације значаја рада институција Републике Српске.

„Никада се нисам бавио таквим послом, а наводни новинар има могућност да ме тужи, јер је подмићивање кривично дјело. Од тога не бјежим, као ни од тога да надлежни органи у складу са законом изврше све провјере и све могуће експертизе да би се утврдила истина“, истакао је Кошарац.

Архива