Иванић једини премијер у Српској који је смањио пензије

16.03.2018 Актуелно

 

„Кад већ у ПДП-у знају како повећати пензије за 22 одсто у једној години, што су их онда смањивали за вријеме своје власти“, упитала је Цвијановићева.

На питање Срне да прокоментарише Бореновићеве изјаве о положају пензионера у Српској, премијер Српске је рекла да је Бореновић најмање позван да прича о пензионерима и да им обећава бајке, јер је тадашњи предсједник ПДП-а Младен Иванић био једини предсједник Владе у историји Републике Српске који је смањио пензије.

„За вријеме владавине СДС-ПДП пензије су исплаћиване по коефицијенту 0,57, што значи да су пензионерима одузимали и од оног мало што су им давали. Ту неправду исправио је Милорад Додик кад је дошао на чело Владе. Пензије су и даље ниске, али су од јануара 2016. године редовне и чак се исплаћују и прије предвиђеног рока“, подсјетила је премијер Српске.

Цвијановићева је истакла да је „за разлику од Бореновићеве демагогије и лажних предизборних обећања“, ова влада, упркос тешким временима и чињеници да су ПДП, СДС и НДП, сједећи у својим сарајевским фотељама блокирали 750 милиона КМ намијењених грађанима Српске, успјела да постепено повећава пензије и постигне њихово укупно повећање више од 17,5 одсто.

„Овдје нећемо стати, јер је наше опредјељење да постепено у континуитету повећавамо пезије и убудуће“, најавила је Цвијановићева.

Она је рекла да „што се тиче Бореновићевог покушаја да ‘нацрта’ Младена Иванића као човјека неке наводне сигурности или извјесности, он је за свог мандата у Предсједништву БиХ доказао једино да су сигурни само они који атакују на Републику Српску“.

Цвијановићева је оцијенила да је Младен Иванић најодговорнији за све оно што је кадар СДС-а, ПДП-а и НДП-а радио у протекле три године у Сарајеву и за штету коју су наносили институцијама и грађанима Српске.

„Нису они мимо Иванића блокирали новац који припада грађанима Српске, нити су без његовог одобрења по бијелом свијету блатили њене институције, нити су мимо њега правили причу о измишљеним паравојним формацијама. Нису они мимо Иванића правили ни правосудну хајку против функционера Српске, нити су се мимо њега дешавале све лудости којих смо се нагледали и наслушали за вријеме ове срамотне власти у Сарајеву коју чине СДС, ПДП и НДП“, истакла је Цвијановићева.

Архива