Додик: Односи Српске и Србије најбољи до сада

03.02.2018 Актуелно

Додик је истакао да му је важан веома јасан став Србије и предсједника Александра Вучића да они поштују Устав и територијални интегритет БиХ, и да воле Републику Српску, те нагласио да никада није доживио никакву врсту притиска из званичног Београда.

Према његовим ријечима, Србија подржава све што се договори у оквиру БиХ на уставан начин.

„То је веома добар оквир што се нас тиче“, рекао је синоћ Додик за Фејс телевизију, одбацивши све спекулације страних дипломата и представника дијела међународне заједнице да је под великим политичким утицајем предсједника Србије и да би наводно урадио све што Вучић од њега затражи.

Додик је рекао да није човјек који би подлегао било каквом притиску, па ни од Вучића, мада, како је напоменуо, тога није ни било.

Предсједник Српске рекао је да има своју одговорност, као и Вучић и да је веома задовољан сасвим отвореним разговорима које воде.

„Сви наши договори били су рационални и разумни. Наравно да у неким питањима и нисмо сагласни, али како вријеме пролази најчешће веома брзо нађемо консензус. Ту није ријеч о ремећењу нечијих односа или наношењу политичке штете некоме, него најчешће о нашој сарадњи, односима који су у овом тренутку најбољи од када Република Српска постоји и од када постоји Споразум о специјалним и паралелним везама са Србијом“, нагласио је Додик.

Када је ријеч о изградњи ауто-путева, Додик је навео да је примарни ауто-путни правац Бањалука-Бијељина и да ће ускоро у цјелини бити завршена дионица до Добоја, те истакао да је један од приоритета и пут од Вишеграда до Источног Сарајева.

Одговарајући на питање која ће бити варијанта трасе ауто-пута Београд-Сарајево, који треба да буде грађен средствима из Турске, Додик је рекао да су далеко те турске паре и да нема осјећај да је неко спреман дати новац како се то приказује и очекује.

„Било би добро да Турска да добар кредит за градњу путева. Нисам против тога“, рекао је Додик и додао се не може забранити Федерацији БиХ да гради путеве, нити она то може да забрани Републици Српској.

Према његовим ријечима, то је ствар договора, а за Републику Српску је важна дионица од Вишеграда до Источног Сарајева.

Додик је појаснио да ће на Коридору „Пет це“, који од Сарајева иде према Сави, одобравањем средстава једне од европских банака бити грађен ауто-пут око Добоја, који би требало да буде интегрисан у овај стратешки пројекат.

Он је напоменуо да је траса на Коридору „Пет це“, која је у простору Вукосавља и даље према Шамцу и Брчком до границе са Србијом у искључивој надлежности Републике Српске.

„Ми разговарамо да изградимо те путеве са различитим партнерима и наредних мјесеци ћемо имати конципирано рјешење. Пут од Вишеграда до Источног Сарајева свакако је један од приоритета и покушаћемо управо у концепту који подразумијева везу промовисану између Сарајева и Београда да укључимо и ту трасу ауто-пута. Уколико то отпадне од кредитора из Турске, ми ћемо у складу са својим могућностима и плановима градити тај пут“, поручио је Додик.

Архива