Цвијановић: Наметање Изборног закона био би крах БиХ

26.01.2018 Актуелно

„Ако неко дође да се уплиће или не дај Боже намеће законе, посебно суштинске попут Изборног закона, то показује у каквом се дефициту налази БиХ“, истакла је Цвијановићава.

Она је рекла новинарима да високи представник не може више било чему да допринесе у БиХ, те да године искуства показују да су поједини странци били управо ти који су креирали или продубљивали одређене кризе и проблеме у неким међуетничким релацијама у оквиру БиХ.

„Проблем је био тај што се ОХР увијек сврставао на једну страну и увијек је то једна позната страна, а неповјерење постоји код оних других који остају с друге стране. Не мислим да је то био исправан приступ и у принципу сам против тога да се странци петљају онако како су то чинили раније, јер не могу допринијети постизању рјешења“, оцијенила је Цвијановићева.

Цвијановићева је навела примјер који траје већ годинама и који се може назвати офанзива и појачана комуникација амбасада и међународних организација које настоје у оквиру Федерације БиХ да пронађу рјешења за измјену Устава.

„Да могу да допринесу, те би ствари биле до сада договорене. Сматрам да треба да научимо лекцију – да сједнемо и на унутрашњем плану се договоримо оно што је реално“, истакла је она.

Предсједник Владе Републике Српске сматра да је немогуће функционисање на начин да један конститутивни народ прихвати чињеницу да му други народ или народи бирају представнике и нагласила да је то важна и релевантна ствар за БиХ.

„Од тог концепта се не може побјећи, ма како неки странци маштали о неким грађанским стварима и ма како неки људи из Сарајева подметали тај грађански концепт који у суштини није никакав грађански концепт него позиционира једну политику“, констатовала је Цвијановићева.

Она сматра да би главна порука требало да буде да се донесу закони тако да се свако у БиХ осјећа сигурно и заштићено.

Цвијановићева је истакла да упоште не види улогу ОХР-а у БиХ и оцијенила да је ЕУ партнер са којим ће бити пуно лакше разговарати када се затвори ОХР, иако је на домаћим факторима да се постигне разумијевање и искаже добра воља.

„Ја вјерујем да је наш партнер ЕУ и они, наравно, када буду у потпуности ослобођени ОХР-а биће много кредибилнији и пуно бољи партнер, биће пуно лакше с њима разговарати али у суштини мислим да је опет на домаћим факторима да се пронађе разумијевање и да у крајњем случају покажу добру вољу“, закључила је Цвијановићева.

Архива