Обиљежавање Дана Републике- Положени вијенци палим борцима

08.01.2018 Актуелно

 

На спомен-обиљежје на гробљу „Свети Пантелија“ цвијеће су положили предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијерка Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић и представници Српске у заједничким институцијама БиХ.

Предсједник Српске Милорад Додик казао је да је патриотизам српског народа доказан упорним захтјевом да се 9. јануар, и поред познатих околности, слави као Дан Републике, инститиционално и бројним свечаностима.

„Републику славимо у част мира и слободе овог народа који је то створио. То је био одраз слободарске тежње многих генерација на овом простору кроз вијекове и овдје се развија један нови патриотизам, према Републици Српској“, рекао је Додик.

Додик је нагласио да су Срби на овим просторима кроз историју гајили патриотизам искључиво за Србију, што је и данас остало, али да никада није било патриотских осјећања према БиХ, па ни онда када је она била у саставу Југославије.

„Са посебним осјећањем дочекујемо овај дан, цијела Република Српска је усмјерена ка томе да овај дан обиљежимо на најбољи могући начин, са низом протоколарних и свечарских активности“, навео је Додик.

Он је истакао да је Република настала прије 26 година, те да се народ Српске свих тих година упорно борио за њу, почевши од отаџбинског рата, када је оружјем брањена Република која је настала прије рата, у миру, одлуком Народне скупштине.

„Та борба настављена је након Дејтонског мировног споразума упорном политичком тежњом за очување вриједности и надлежности које је Република Српска добила тим међународним споразумом“, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, нова структура која је успостављена Дејтонским споразумом одредила је Српску као Републику која има одређена овлаштења и која је саставни дио БиХ.

Додик је додао да је БиХ територија састављена од два ентитета, што је била почетна основа за одбрану права добијених међународним споразумом.

„Насиљем високих представника оскрнављена су права Републике Српске, али смо посљедњих година зауставили то. Спремни смо да кренемо да вратимо оно што је уставна надлежност Републике, што ће бити тешко и напорно, али то је главни политички циљ ове власти и ове политичке гарнитуре“, каже Додик.

Честитајући свим грађанима Српске Дан Републике, Додик је навео да ће до наредне прославе 9. јануара у свакој локалној заједници улица, трг или јавна установа, носити име „9. јануар“.

Предсједник Владе Српске Жељка Цвијановић честитала је свим грађанима Дан Републике, који се, како је навела, сваке године дочекује са посебним поштовањем и осјећањима, полагањем вијенаца на споменик онима који су дали животе за Српску.

„Оно што је важно јесте да у вријеме мира Република Српска напредује, да постаје све стабилнија, свјеснија себе, са потпуном политичком и институционалном стабилношћу. У економском смислу биљежимо све боље резултате и то је опредјељење Владе и свих других институција“, навела је Цвијановићева.

Она је истакла да је важно да институционална стабилност гарантује напредак у сваком погледу.

 

Архива