Потребно усагласити још неколико питања из Упитника Европске комисије

23.12.2017 Актуелно

 

Цвијановићева је навела да је из групе питања која су разматрана на Колегијуму за европске интеграције, остало још седам питања о којима треба да се врши усаглашавање.

„Али, када пристигну одговори из других институција које су надлежне да дају иницијалне одговоре, а да их након тога обрадимо кроз механизам координације, могуће је да буде још неко отворено питање“, рекла је Цвијановићева на пријему за новинаре у Бањалуци.

Она је навела да жели да вјерује да је тај посао могуће завршити до краја године, али да је у БиХ ситуација таква да се често чека дуже него што је реално.

Цвијановићева је напоменула да је проблематично завршити сав посао у вези са преводом одговора. „Жалим што смо чекали толико дуго, али очигледно да није могло раније“, рекла је Цвијановићева.

Премијер Српске је подсјетила да је Република Српска сматрана „кривцем“ прије неколико мјесеци зато што није доставила одговоре, али је то урадила након што је процес уведен у механизам координације.

„Када су ствари уведене у механизам координације онда смо доставили одговоре, али немате оправдање зашто од тада па до сада имате ситуацију да нисмо ријешили питања у вези са преводом“, истакла је Цвијановићева.

Говорећи о европском пут БиХ, Цвијановићева је оцијенила да је тај пут прилично спор, али да је важно да постоји оријентација институција и политичких партија да се иде према ЕУ, иако се у пракси дешавају одређени проблеми.

„Не бих рекла да је препрека то што је БиХ комплексна са аспекта уставне структуре и архитектуре. Сматрам да је највећа кочница недостатак политичке воље да се бавимо одређеним питањима“, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да се често упада у замку, јер се губи вријеме на објашњавање ко је за шта надлежан, умјесто да се све спроведе кроз механизам координације којим је јасно прецизирано ко шта треба да ради.

„Нисам баш оптимиста да ћемо се брзо кретати. Мислим да ЕУ врло често, и то је радила неколико претходних година настојећи да да неки импулс том процесу, објашњава како јако напредујемо, како смо остварили неке ствари, а онда сви западнемо у неки овакав ћорсокак“, рекла је премијер Српске.

Према њеним ријечима, ова година је изгубљена, прије свега, јер се дуго чекало на рјешење аранжмана са Међународним монетарним фондом /ММФ/, који је везан за Реформску агенду без обзира што неки сматрају да није.

Цвијановићева је објаснила да је Реформска агенда структурисана тако да буде концепт гдје су домаће структуре власти, ЕУ и међународне финансијске организације и остали који ће помоћи у реализацији одређених реформи.

Она је нагласила да је ЕУ дугорочна прича и да се не може очекивати да ће се БиХ на том путу кретати брзим кораком, јер ни најуспјешнија земља на том путу није завршила преговоре за мање од четири, пет година, а претходно је потребно добити статус кандидата и датум за преговоре.

„Координација, од које нажалост многи бјеже, јесте кључ за рјешење, јер је то процес који можете да водите на начин да све што је проблематично подижете на виши ниво рјешавања, а да оне ствари које су договорене иду у неку процедуру, тако да у то вјерујем дубоко, али не знам да ли смо сви опредјељени да га поштујемо“, рекла је Цвијановићева.

Говорећи о аранжману са ММФ-ом, Цвијановићева је подсјетила на недавне преговоре у вези са допунским писмом, те да нема ништа проблематично што се тиче Српске.

„Закон о осигурању депозита, који је био претходна мјера, пребацили смо у структуралну одредницу. На тај начин се деблокирао тај процес да не би упали у исту замку са акцизама и тим питањем се дуго бавили. Остаје обавеза да сваки ниво власти усвоји буџет и то је једна од ствари које сада чекамо“, закључила је Цвијановићева.

Архива