Изградња ТЕ „Гацко два“ пружиће нову енергетску сигурност Српскe

12.12.2017 Актуелно

 

Након потписивања општег уговора о изградњи Термоелектране „Гацко два“ између представника Владе Српске и кинеских инвеститора, Додик је рекао новинарима у Бањалуци да је технолошки вијек старе термоелектране у Гацку при крају, те да се улажу огромна средства на санирање постројења и омогућавање рада.

„Крајње вријеме је да се упутимо у изградњу новог објекта, који ће дати сигурност и радним мјестима и Републици Српској. Кинеска страна је у договорима о овом питању била веома сусретљива и разумјела је услове у којима се налазимо“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је изразио увјерење да ће реализација овог пројекта почети веома брзо, додајући да има много детаља које је неопходно усаглашавати.

„Генерално опредјељење да заједно градимо овај пројекат говори о реализацији наших политика које смо раније утврдили као власт у Републици Српској, када смо рекли да се оријентишемо на то да оспособимо нашу `Електропривреду` да гради нове капацитете примарног карактера“, нагласио је Додик.

Он каже да се при уговарању пројекта тражило да технологија која ће бити уграђена одговора свим европским стандардима, наводећи да се у Термоелектрани „Станари“ показало да кинеска страна то може да обезбиједи, јер су добијени сви сертификати у вези са екологијом.

Додик је захвалио кинеском државном руководству што Републику Српску третира са становишта интереса за развој, те за подстицај предузећима из Кине да се овдје лоцирају.

„То нам даје гаранцију да ће у наредном периоду бити реализовани још неки пројекти, прије свега у вези са примарном производњом електричне енергије, али и да ћемо ријешити питање додатне изградње ауто-путева“, поручио је Додик.

Он је навео да је Српска са Кином већ реализовала пројекат изградње Термоелектране „Станари“, те да се разговара о многим другим питањима, од изградње болнице у Добоју, до изградње ауто-пута од Бањалуке према Приједору, дијела ауто-пута од Вукосавља према Брчком, те од Бањалуке према Мркоњић Граду и Купресу.

„Све су то обимни пројекти кроз које стичемо разна искуства преговарајући са кинеским компанијама. Кинески инвеститори су се показали као веома добри партнери, који желе да разумију наше околности и услове“, навео је Додик.

Предсједник Српске истиче да Република Српска ради на инвестицијама које ће омогућити не само запошљавање, него и дугорочну сигурност и стабилност.

Додик је изразио увјерење да ће пројекат изградње Термоелектране „Гацко два“ бити успјешно реализован, у шта га, како каже, увјерава и добронамјерност кинеских партнера.

Предсједник Републике је најавио да ће до краја седмице бити потписан и уговор са руским партнерима у вези са изградњом капацитета за производњу гаса.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић потписао је данас са представницима „Кинеске машинске инжењерске корпорације“ /Цхина мацхинерy енгинееринг цорпоратион/ и „Енергетског фонда за тржишта у развоју“ /Емергинг Маркетс Поwер Фунд/ општи уговор о реализацији пројекта изградње Термоелектране /ТЕ/ „Гацко два“ чија је вриједност процијењена на више од милијарду КМ.

Архива