Додик: Српска спремна на конструктивни договор у оквиру правосуђа

05.12.2017 Актуелно

 

Додик је нагласио да Српска сматра да правосуђе на нивоу БиХ тренутно није у складу са Уставом, због чега су потребни озбиљни разговори да би се довело у оквире владавине права и правне државе.

Он је објаснио да је немогуће имати правну државу са судовима који немају уставни основ.

„Сматрамо да ће се кроз разговоре у којима учествује и ЕУ, која је стајала иза претходних реформи у правосуђу, доћи до општеприхватљивих рјешења и усаглашених са основним актом земље“, рекао је Додик.

На церемонији отварања нове зграде Основног суда у Бањалуци, те завршетка реконструкције и надоградње зграде бањалучког Окружног суда, Додик је поручио да је Српска посвећена јачању владавине права и да подржава независно правосуђе.

„Република Српска не врши никакве политичке нити друге утицаје на овакве институције, али тражи одговорност запослених када је ријеч о ефикасности. То се не своди само на број ријешених предмета, већ и на помоћ у прављењу добрих закона, који ће бити конзистентни и примјењиви“, нагласио је Додик.

Он је честитао на реализацији успјешног пројекта који је остварен уз помоћ ЕУ и Владе Српске, те захвалио шефу Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Викемарку на финансијској подршци.

„Вјерујемо да Република Српска оправдава такве ангажмане и средства ЕУ и да ћемо наставити заједно да радимо на питањима европских интеграција и онога што је важно, или сматрамо да јесте важно, за Српску“, рекао је Додик.

Напомињући да ће бољи услови допринијети и бољим резултатима ових институција, предсједник Српске је запосленима пожелио успјешан рад, уз поруку да судови морају бити ефикасни и правични, да остварују општедруштвену улогу која подразумијева да су судови мјесто права и правде.

Архива