Cтранци од БиХ стварају немогућу земљу

27.12.2017 Актуелно

 

„Нисам је ја направио немогућом. Зашто сам ја остао проблем у Сарајеву, када нисам у власти на заједничком нивоу? Јесу ли Милорад Додик и његова партија тамо? Нису. Шта сте урадили? Нисам ја крив Бошњацима што имају лоше политичаре, па не могу ништа да ураде“, рекао је Додик.

Он је навео да СНСД није ни у федералној власти ни у институцијама БиХ, али је Република Српска испунила Реформску агенду и урадила све што је требало у том погледу.

„Сада извлачимо ту ситуацију у вези са законом о акцизама, па чак и за буџет вјероватно, јер желимо да то функционише. А, нама стално неко ‘крпи’, онај ко зауставља БиХ да било шта уради“, рекао је Додик и прецизирао да је власт на нивоу БиХ та која кочи земљу.

Додик је нагласио да су потребне институције на нивоу БиХ које ће бити у функцији грађана, народа, ентитета, кантона и општина, што сад није случај.

„На нивоу БиХ не можете ништа да договорите што би било у интересу оног што у Сарајеву сматрају априори, а то је суверена земља. Причајте ми о сувереној БиХ. Зашто није било могуће прије пет или 10 година, када сам ја још имао тај ентузијазам и мислио да се нешто може урадити… Ја мислим да не може и не мислим да више треба да улажем напор“, рекао је предсједник Српске за ТВ 1.

Он сматра да ни са једном гарнитуром политичара ова земља не може опстати.

„Прије седам-осам година сједнеш са СДП-ом, који је тада на власти, и договоримо десет кључних тачака у вези с БиХ које су искључиво везане за економију – од тога на који начин даље водити политику, па до заштите домаће производње, заштите увоза пољопривредних производа у моменту доспјећа. Када доспјева кромпир, не можете увозити кромпир, јер морају наши произвођачи да га продају. Све смо то фино потписали, имате тај уговор и дан данас овдје“, подсјетио је Додик, нагласивши да се, након уплитања странаца, СДП повукао из свега, те да ниједна, тада предложена мјера, није прошла.

Говорећи о Федерацији БиХ, Додик је указао да тамо нема политичара ни у власти, ни у опозицији са којима се може разговарати.

„Јадан је бошњачки народ с политичарима, без обзира у власти или опозицији који немају ауторитета да воде аутентичну политику потребну народу. И не можете се договорити ни с ким“, рекао је Додик.

Он је појаснио да ту мисли на сарајевски политички круг, нагласишви да бошњачки народ заслужује боље политичаре и оне који су на власти и оне који су у опозицији. „Исти синдром који је срушио бившу Југославију овдје се дешава. Нико не спори да је бошњачки народ већински. Али, и Босна је организована на неким принципима федерално, конфедералног карактера“, рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске је поручио да нема намјеру да мијења политику у замјену за укидање санкција које му је увела америчка администрација.

„Што се тога тиче, Република Српска ништа није осјетила, није осјетила реално ни БиХ. А ја? Ја се осјећам веома добро и веома ми је угодно што не морам да трпим измишљања разне врсте и да слушам свашта, што сам иначе морао да слушам. Тако да су они мене сами ослободили тога“, истакао је Додик.

Говорећи обиљежавању 9. јануара – Дана Републике, предсједник Додик је истакао је да Српска слави и обиљежава Дан Републике без обзира на настојања и политизацију Уставног суда БиХ који је из политичких разлога донио одлуку о некој забрани.

„Ми смо примијенили одлуку Уставног суда и донијели закон који нам омогућава и ми се тог дана не можемо одрећи“, рекао је Додик, нагласивши да је 9. јануар веома важан датум за Српску.

На питање да ли ће преиспитати одлуку у вези са учествовањем припадника Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ што је затражио од њега члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић, Додик је подсјетио да је „прошле године било много непознаница“.

„Ми смо сваки пут до тада тражили званично да јединица Оружаних снага БиХ буде постројена у част Републике Српске. У том погледу није било никаквих проблема до прошле године, када су испали многи проблеми и када су чак били захтјеви за смјену помоћника министра, па су припадници Оружаних снага БиХ српске националности, који би требало да буду дио те почасне јединице, имали страх од тога шта ће се десити – да ли ће се против њих предузети мјере прогона и остало“, рекао је Додик.

Он је додао да је Иванић одлучио да ту јединицу построји као да је ријеч о његовом уобичајном доласку било гдје, гдје се изводи јединица која поздравља члана Предсједништва БиХ и ништа више.

„Та јединица је била смјештена негдје са стране, у покушају да се фингира неко учешће у тој церемонији, што је било понижавајуће за Републику Српску. Ми смо свакако сматрали да је то било неко прелазно рјешење. Нисмо жељели да упаднемо у неке глупости, за нас је празник чист и достојанствен. Хоћемо да га управо тако прославимо. Почетком ове године донијели смо одлуку и формирали почасну јединицу Полиције Републике Српске, са униформама и обиљежјима Републике Српске. Та јединица биће постројена у част Републике и биће дио церемоније“, појаснио је Додик.

Он је навео да ове године није упућен захтјев за учешће Оружаних снага БиХ и да нема намјеру да га упућује.

„Прошле године је био упућен, па су одбили. Иванић је само за себе постројио ту јединицу, па нисмо хтјели о томе да водимо полемику. Према томе, они су рекли своје. Ми не желимо да нас неко у Сарајеву мрцвари причом треба ли или не и готово. Није ово никакав уступак никоме, ово је чин који ће поздравити већина људи у Републици Српској. Наша почасна јединица полиције не вријеђа никога. То је наше право и ми ћемо нашу јединицу постројити“, поручио је Додик.

Он је нагласио да је част и његов посебни понос формирање почасне јединице Полиције Републике Српске и када та јединица буде постројена многи ће схватити да је био у праву.

Ако Иванић буде долазио на ту церемонију, каже Додик, има право да, као и претходних година и као што је то урадио прошли пут, позове ту јединицу да се построји у његову част, те да он нема ништа против. Али, каже он, понижавајуће је за ту јединицу, за Оружане снаге БиХ и за Републику Српску да буду негдје са стране, на периферији и маргини свих тих дешавања.

Он је нагласио да није рекао да војнике не сматра својим, већ да не сматра својим Оружане снаге БиХ.

„Свака част војницима и хрватске и бошњачке националности. Људе цијеним, али Оружане снаге БиХ су наметнуте насиљем странаца. То није уставна категорија. Мада, ми смо најмање то оспоравали јер је Народна скупштина Републике Српске дала сагласност да се тако нешто уради. Као што сте могли да видите у силним дебатама које смо имали годинама уназад, никада нисмо то оспоравали, мада се никада нисмо ни ментално сложили са тим да губимо потенцијал који се зове Војска Република Српска“, појаснио је Додик.

Он је поновио да припадници Трећег пука могу да учествују на обиљежавању Дана Републике, те да ту није ријеч о појединцима, што покушава Иванић политички да злоупотријеби.

„Говорим о јединици. Сви појединци, као и претходних година могу да учествују и учествоваће у оном што је обиљежавање Дана Републике на свечаној академији, биће позвани на свим пријемима“, нагласио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Архива