Вучићев искрен приступ неће наићи на плодно тло код Изетбеговића

29.11.2017 Актуелно

 

„Изетбеговић ће и даље показивати своју позицију сплеткароша, као и да није за помирење два народа“, рекао је Додик.

Додик је за београдски „Ало“ одбацио спекулације да Вучић на њега врши притисак, наводећи да са Вучићем може имати различите политичке ставове, али да то није сметња њиховим добрим односима.

„Познат сам по томе да не трпим притисак, али рационалну аргументацију прихватим. За притисак сам погрешна адреса“, рекао је Додик и потврдио да има добру сарадњу са Србијом и Вучићем.

Он је поновио да БиХ и Изетбеговић не могу признати самопроглашено Косово и да би то учинили да су могли, те напоменуо да Српска слиједи политику Србије у погледу очувања територијалног интегритета.

„Наш став о томе је доказан. Српска није дозволила признање Косова, ми смо у томе жртвовали своју позицију. Хипотетички гледано, да је та прича независног Косова успјела, ми бисмо можда имали прилику да питамо – шта је са Републиком Српском?“, каже Додик.

На питање хоће ли бити руских хуманитарних база у Српској, Додик је рекао да је раније било приче о томе, али да то није операционално постављено.

„Српска је у специфичним околностима. У сваком случају, видјећемо. Нама су потребне службе за борбу против елементарних непогода“, рекао је Додик.

Додик каже да је укупна безбједносна ситуација у Републици Српској стабилна и да органи и службе безбједности успјешно раде свој посао, предузимају превентивне мјере, јер никада није искључена нека могућност терористичког напада, као што се дешава свуда у свијету.

„Оно што нас забрињава је чињеница да се из Сирије враћају борци `Исламске државе` који могу да буду потенцијална опасност тако што ће се једно вријеме примирити, а послије ће дјеловати“, рекао је Додик.

Он је навео да су појаве паравојних структура у БиХ пријетња Републици Српској, јер се оне и формирају с намјером угрожавања Српске.

„Наравно да Бакир Изетбеговић то ради, али су то све тоталне глупости које не могу ништа квалитетно да донесу“, рекао је Додик, додајући да је Српска суочена са потребом да своју безбједност дигне на виши ниво, те да су уложена знатна средства у изградњу новог кампа за специјалну полицију у Залужанима код Бањалуке који ће бити један од најсавременијих центара за обучавање полиције у региону.

Када је ријеч о пријетњама смрћу које је недавно добио, Додик каже да живи у сталној пријетњи по живот, оцјењујући да су пресуда генералу Ратку Младићу и његов став о томе сигурно били инспирација некима из БиХ да му пријете.

„Тиме треба да се баве државни органи. Што се мене тиче, то нисам оставио по страни, размишљам о томе, али ме то није довело у параноју. Живим у перманентној пријетњи мом животу. Шта да радим!?“, рекао је Додик.

Коментаришући настојања да се Република Српска прогласи геноцидном, Додик је рекао да стално постоје таква настојања, али да је то лаж и подметање које храни одређене сујете у Федерацији БиХ.

„Та тврдња о геноцидности Српске је тотално непријатељска према свим људима који у њој живе и у свом захтјеву има потребу да буде укинута Српска. То је нападачка и освајачка концепција. Ми то одбацујемо. То није истина“, нагласио је Додик и поновио да Српска никада неће дозволити обнављање тужбе БиХ против Србије.

Додик је рекао да пресуда Младићу не може промијенити положај Српске која има стабилне институције и политичку структуру на власти и није ничим са тог аспекта угрожена, а и све је мање интервенција високог представника.

На питање да ли и даље сања о самосталности Републике Српске, Додик је одговорио да Српска може још неко вријеме да буде натјерана да живи у БиХ, али да ће БиХ сама себе укинути својом нефункционалношћу.

„Тако да ће овдје остати оно што функционише, а Република Српска је показала да функционише и без БиХ. БиХ нам није потребна“, истакао је Додик.

Он је напоменуо да велики притисци на њега и Републику Српску никада нису престајали, додајући да Српска тражи да јој буду враћене отете уставне надлежности.

„Никада не функционише оно што је наметнуто. И ЕУ ће морати да одустане од концепта који је наметнут“, сматра Додик.

Архива