Република Српска за војну неутралност и европски пут

03.11.2017 Актуелно

 

Додик је изразио жаљење што је дошло до застоја на европском путу БиХ, истичући да је разлог за то колапс на заједничком нивоу одлучивања.

„Застој је на том нивоу. /Денис/ Звиздић се показује као пропали и неуспјешни предсједавајући Савјета министара БиХ који нема већину за одлуке које се тичу европских интеграција. То је суштина проблема у БиХ што се тиче европског пута, а не наша одлука о војној неутралности“, рекао је Додик синоћ за Федералну телевизију.

Додик истиче да НАТО није добронамјеран према Републици Српској, да је од почетка рата био на страни муслимана, а истовремено у функцији разградње дејтонске БиХ која би, према њиховом ставу, требало да буде направљена као унитарна земља.

„Никада нисмо осјетили другачије понашање НАТО-а. Увјерен сам у то да НАТО, што се нас тиче у Републици Српској, није добронамјеран, почевши од самог бомбардовања, па до других неких ситуација“, наглашава предсједник Српске.

Додик је истакао да Резолуција о војној неутралности коју је усвојила Народна скупштина Републике Српске изражава вољу народа.

„Одлуку о војној неутралности нисам донио ја, него Народна скупштина. Народна скупштина није Милорад Додик, без обзира што се то некад покушава тако да прикаже“, додао је Додик.

Предсједник Републике Српске је напоменуо да је за разлику од неких који покушавају да манипулишу процесима и сваком одлуком, НАТО био коректан у вези одлуке Народне скупштине Српске о војној неутралности када је рекао да то поштује.

Према његовим ријечима, намјера Резолуције о неутралности није да буде наметнута на нивоу БиХ, али је обавезна као одлука Народне скупштине за све представнике који долазе из Републике Српске и представљају Српску.

„Ми треба да прекинемо било какве кораке и разговоре у вези са НАТО-ом и Република Српска да оспори било какве процедуре везане за војне локације. Сматрам да та имовина треба да остане имовина Српске“, поручио је Додик.

Додик је подсјетио да је Народна скупштина 2005. године донијела документ у којем је примарно тражила демилитаризацију БиХ, да је то тада био и став СНСД-а, који у то вријеме није био на власти у Републици Српској, ни у БиХ.

„У међувремену је измишљена прича о војној имовини и војним локацијама чији је примарни став био онај који је НАТО структурама наметнула СДА. То је прелило чашу незадовољства НАТО-ом, који нас је раније бомбардовао и жели да направи границу на Дрини“, додао је Додик.

Додик сматра да војску треба укинути јер би Српска у том случају имала годишње 120 милиона КМ за друге сврхе, а Федерација БиХ 200 милиона КМ.

Он сматра да та војска ничему не служи, осим да буде попуна НАТО-у негдје у свијету и да се показује да нешто у БиХ успјешно функционише, што није случај, због чега је за БиХ најбоље да буде демилитаризована.

„Годишњи буџет је 350 милиона КМ, што значи да из Републике Српске иде 100 милиона годишње, што је за 10 година милијарду КМ, а за то смо могли да направимо 10 клиничких центара“, закључио је Додик.

Архива