Oдржана свечана академија поводом 42 године рада и развоја бањалучког Универзитета

07.11.2017 Актуелно

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да институције Српске подржавају рад и развој Универзитета у Бањалуци, као престижне високошколске установе.

„Институције Републике Српске су увијек поштовале аутономију универзитета и оно што чини да би напредовао и био бољи и квалитетнији“, рекао је Додик у обраћању на свечаној академији.

Он је честитао 42 године рада Универзитета у Бањалуци и пожелио да у наредном периоду буде успјешнији уз квалитетну сарадњу са институцијама Српске.

„Универзитет се мора организационо прилагођавати савременим трендовима, отварати студијске програме на другим језицима и привући студенте из иностранства“, додао је Додик.

Ректор Универзитета у Бањалуци Милан Матаруга нагласио је да је овај универзитет мали, међу бројним свјетским универзитетима, али тежи да буде већи и бољи.

„Тренутно имамо око 18.000 студената, док их је до сада више од 40.000 дипломирало“, рекао је Матаруга новинарима.

Он сматра да је важно враћање повјерења у Универзитет, као образовну установу.

„Важно је што препознајемо оне који су најбољи у науци и који су публиковали радове у најреферентнијим међународним часописима и због тога ће бити новчано награђени. Даље активности базирамо на стартешикм принципима уз више научно-истраживачког рада“, каже Матаруга.

На свечаној академији најбољим студентима Универзитета у Бањалуци уручене су златне значке „Никола Тесла“.

Архива