НСРС ставила ван снаге одлуку о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ

07.11.2017 Актуелно

Прихваћени су закључци клубова посланика СНСД-а, ДНС-а, СП-а и СДС-К у којим се, између осталог, наводи да је потребно одлуку о спровођењу референдума о Суду и Тужилаштву БиХ вратити на дневни ред и спровести је чим буде постигнут консензус свих важних политичких субјеката са сједиштем у Српској заступљених у Народној скупштини Српске и Парламентарној скупштини БиХ. 

Један од закључака је и да Народна скупштина подржава иницијативу да се организује потписивање петиције са питањем идентичним референдумском питању о Суду и Тужилаштву БиХ. 

Прихваћен је и закључак да су оптужбе и пресуде такозваног правосуђа на нивоу БиХ очигледан доказ селективне правде која продукује урушавање ауторитета цјелокупног правосуђа, чиме се ствара још веће неповјерење, удаљавајући се све више од неопходног помирења након рата у БиХ.

Нису прихваћени амандмани и закључци које је предложио Клуб посланика НДП-а. 

Обје тачке дневног реда окончане су јутрос послије четири часа, након готово 18 часовне дискусије.

 

Вишковић: Било је потребно ставити ван снаге одлуку о спровођењу референдума

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је било потребно ставити ван снаге одлуку о спровођењу референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ јер је одлука о његовом расписивању објављена у „Службеном гласнику“ Српске, па је требало да буде одржан већ 19. новембра.

„Била је понуда да сви заједно идемо у ту причу. То је зато јер смо свјесни чињенице да можемо одржати референдум у Српској, да можемо знати његове резултате, али се они не могу спровести јер се 90 одсто потребних ствари за његову имплементацију налази у заједничким институцијама БиХ“, рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Он је додао да се све вријеме, још од 2015. године, када је донесена одлука о референдуму, ишло на заједничко дјеловање.

Архива