Додик, Кустирица и Машић отворили прву салy мултиплекса „Доли Бел“ у Фочи

08.11.2017 Актуелно

 

Додик је изразио задовољство што је, захваљујући сарадњи општине и Кустирице, реконструисана кино сала и што ће Фочаци имати прилику да на једном мјесту виде најсавременија достигнућа филмске умјетности.

„Култура посјете биоскопу се очигледно враћа, а обиљежје једне урбане средине свакако подразумијева овакве сале и овакве биоскопе. Фоча је и студентски град и ово ће бројним студентима бити мјесто не само за праћење умјетности него и за релаксацију“, рекао је Додик.

Он је Кустурици, Машићу и свим грађанима Фоче честитао отварање новог биоскопа.

Према споразуму Емира Кустурице и Центра за културу и информисање, реновирање старе бископске сале финансирало је предузеће „Лотика“ из Вишеграда, а ово је, како је најављено, тек први корак у формирању модерног мулитплекса са још двије мање сале на спрату објекта.

Кустурица је нагласио да се у овој дјелатности не може остварити велики профит, али се ствара амбијент за бољи живот и бољу културну климу.

Он је напоменуо да је биоскоп највећа измишљотина 20. вијека, те да у „замрлим срединама“ бископи нису опремљени на прави начин.

„Фоча је добила биоскоп у којем ће посјетиоци моћи да гледају филмове паралелно са Сан Франциском, Московом, Њујорком и свим свјетским метрополама, тако да ће грађанима бити упућенији у дешавања у свијету филма“, рекао је Кустурица.

Начелник Машић је истакао је да је Фоча добила значајан културни садржај, који ће обогатити културну понуду.

„Ово је велики прозор у свијет, у умјетност, културу и у филмску дјелатност“, рекао је Машић.

На отварању биоскопа, публика је могла бесплатно да погледа први филм Емира Кустурице „Сјећаш ли се Доли Бел“.

Директор Центра за културу и информисање Владимир Пантовић истакао је да је сала опремљена најсавременијом аудио и видео опремом, те да су урађени и комплетни грађевински радови, те да је у сали све потпуно ново.

„Посјетиоци ће моћи свакодневно у два термина да прате најновија филмска остварења, а према приједлогу Емира Кустурице имаћемо и могућност избора умјетничког и класичног филма“, истакао је Пантовић.

Он је најавио да је након велике сале са 175 мјеста, сљедећа на реду сала са 55 столица.

Укупна вриједност инвестиције изградње и орпемања мултиплекса је 1,2 милиона марака.

Архива