Додик: Српска ће помоћи Младићу да у жалбеном поступку докаже невиност

26.11.2017 Актуелно

„Настојаћемо да уложимо додатне напоре да прикупимо податке који му могу помоћи. Има нашу подршку“, рекао је Додик.

Он је за београдски „Курир“ нагласио да ће, умјесто суда, историја дати коначни одговор ко је заправо генерал Ратко Младић, за којег је резервисано мјесто хероја.

Предсједник Српске је истакао да је недопустиво да су у Хагу осуђени само Срби, док за српске жртве уопште нема правде.

„Република Српска и њена јавност су рекли шта мисле о тој пресуди, о карактеру и начину на који се у Хашком трибуналу суди само Србима и српском руководству за колективну, односно командну одговорност. Са друге стране, за Бошњаке и Хрвате и њихове злочине над Србима нема ни индивидуалне одговорности. Република Српска ће се у овом тренутку држати јединствено“, поручио је Додик.

Он је рекао да „не види да је било имало напора међународне јавности да се бројни злочини над Србима казне“. „То је кључна ствар и тема сада након пресуде Младићу. Хаг није мјесто правде“, констатовао је Додик.

Одговарајући на питање може ли БиХ да искористи пресуду Младићу и покрене ревизију тужбе против Србије за геноцид Додик је рекао да нема елемената за то.

„Та прича је само пусти сан и пријетња која нема никаквог смисла. Србија је довољно правно, политички и државно моћна да не мора да се осврће на овакве пријетње“, сматра Додик.

Према његовим ријечим, за обнављање тужбе је потребна одлука на нивоу БиХ, а што се тиче Републике Српске те одлуке нема.

„То је тема која служи потребама сарајевске политике да држи пажњу нације. Србија није кривац, она је већ сувише била кажњена санкцијама које су јој биле неправедно уведене. Огромну смо штету преживјели због тога..сада већ знамо да су и Маркале неправедно послужиле као основ за увођење санкција Србији“, рекао је он.

У вези пријетњама смрћу, које су му упућене из Федерације БиХ након изрицања пресуде Младићу уз поруку да „Србе треба истријебити“, Додик је рекао да увијек када буде неки такав догађај који поларизује читаву јавност стигну пријетње.

„Тако се дешава у континуитету. На надлежним органима је да се баве тим питањем. Ја немам ни намјеру ни жељу да се бавим тим. Моје је да се бавим својим послом. Наравно, нисам ни глуп ни луд да не мислим да постоје одређени кругови у БиХ који би се на овакав начин обрачунавали са људима“, рекао је он.

Када је ријеч о бурним реакцијама које су услиједиле након што је недавно цртао нову мапу Балкана, Додик је рекао да је очекивао да ће бити занимљиво.

„Знате како, тај неки „цивилизовани свијет“ који се овдје појављује и држи нам лекције о праву на демократичност, злоупотребљава сада ову причу. У том интервјуу су инсистирали на томе да је то хипотетичко питање и ја сам дао свој хипотетички одговор. Мој лични став и став Републике Српске је да не признајемо Косово. То је саставни дио Србије“, рекао је Додик.

Такође, како је нагласио БиХ не може да призна Косово. „Косово је једна вјештачки и политички створена творевина, која је, у суштини у функцији оцрњивања Србије и српског народа. Најважније српско државно питање данас је Косово. О својој територији одлучује само Србија и у томе подржавам званичну политику Београда“, јасан је Додик.

Он је додао да Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић не може ту ништа.

„Од тога тек нема ништа. Политичка каријера Бакира Изетбеговића је у кризи. Изгубио је партију, изгубио је изборе у Сребреници, изгубио је пола посланичког клуба. У посљедње вријеме је изгубио све што је могао изгубити. Наравно, сада користи те неке универзалне теме, попут сукоба. Наравно да нема ништа од сукоба“, поручио је Додик.

Коментаришући Изетбеговићеве ријечи да је за цјеловитост БиХ спреман да оде до краја, укључујући и рат, Додик је рекао да би “ ако би кренуо из Сарајева према Бањалуци могао да дође до Зенице“.

Коментаришући тврдње ратног команданта тзв. Армије БиХ Насера Орића да несметано улази у Србију, иако је на потјерници због злочина над Србима, Додик је рекао да мисли да Орић лаже.

„Орић има патолошку потребу да понизи Србију и српске државне структуре. Он је један обични сплеткарош који има на уму само да се обрачунава са свим што је српско. Мислим да он не смије ни да приђе граници Србије. Нема ни једног свједока за то. Сад се он подсмијава овој причи“, рекао је Додик.

Архива