Ковачевић: Латиновићев позив Додику да поднесе оставку је комичан

16.10.2017 Актуелно

„Латиновић је до сада, без обзира на све, доживљаван као разуман човјек и могао је пронаћи нешто иоле смислено, ако је већ имао потребу да нас подсјети на своје постојање“, изјавио је Ковачевић.

Он је рекао и да би, како каже, било крајње вријеме да у СДС-у прочитају Устав Републике Српске, који као и Устав Србије, дозвољава предсједнику Републике да истовремено буде и предсједник политичке странке, што тренутно и јесте случај и у Српској и у Србији.

„С обзиром да су се они у СДС-у отворено одрекли своје историје и политике из периода утемељења, не чуди да је потребно да их подсјетимо да су и два бивша предсједника Републике у ранијем периоду истовремено били и предсједници СДС-а“, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је оцијенио неозбиљном и изјаву Латиновића да ће он, предсједник СДС-а Вукота Говедарица и сви чланови и симпатизери СДС-а изаћи на бирачка мјеста и подржати референдум.

„Прво, уколико заиста подржавају референдум онда не видим у чему је проблем и да за њега гласају у Народној скупштини. Друго, искуство нам каже да им не можемо вјеровати, јер су неки од њих отворено признали да нису гласали ни на прошлом референдуму, а за који су гласали у Скупштини. Они су и тада, као и сада, прижељкивали неуспјех референдума и Републике Српске“, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је додао и да, како каже, нема потребе за неким широким теоретисањем о акцизама.

„Ту су ствари потпуно једноставне. Ради се о томе да они као дио структура на нивоу заједничких органа БиХ не сносе апсолутно никакву одговорност за живот грађана у Републици Српској, и управо такав положај злоупотребљавају лажно се представљајући као заштитници грађана о којима брине и за које одговорност сноси СНСД са коалицијом. Од тих акциза, а које смо сви прихватили у реформској агенди, би корист имали и путеви и аутопутеви и на крају, сви грађани Републике Српске и управо због тога је СДС гласао против, да не би било користи за Републику Српску“, закључио је Ковачевић.

Архива