Преко 700.000 КМ у наредној години за реализацију три пројекта у општини Рибник

19.10.2017 Актуелно

 

Додик је након састанка са начелником Рибника Раденком Бањцем рекао новинарима да је водоснабдијевање платоа Мањаче интегрални пројекат Бањалуке, Рибника и Владе са којим се наставља наредне године са намјером да у наредне двије године буде завршено комплетно водоснабдијевање.

„Из републичких средстава за овај пројекат донираћемо 250.000 КМ у наредној години, те ћемо се уз нека друга средства приближити половини неопходног износа за трајно рјешавање тог питања“, појаснио је Додик.

Говорећи о изградњи ватрогасног дома у Рибнику, Додик је навео да је добра оријентација општине да се направи овај дом, због високог ризика од шумских пожара.

Према његовим ријечима, локална заједница преузела је обавезу да ће у наредном времену успоставити транспарентно управљање Домом здравља јер је то њихова надлежност у погледу смањивања свих неопходних трошкова који су узроковали одређене финансијске проблеме.

„Република ће помоћи у санирању, али желимо да видимо потребе локалне заједнице у том погледу и да та институција функционише без икаквих застоја, јер је то потреба становништа општине“, појаснио је Додик.

Он је додао да је током данашњег састанка било ријечи и о запошљавању и ресурсима који за то постоје, те у том смислу дрвопрерађивачи који се баве ниском обрадом обловине морају да подигну свој ниво обраде.

„То ћемо пратити са становишта подршке трајном гаранцијом за испоруку обловине на овим просторима. То представља најозбиљнији развојни ресурс, те ће ту бити присутна помоћ институција и буџета свим пољопривредним произвођачима који се у складу са законом тиме баве“, рекао је Додик и додао да више од 600.000 КМ подстицаја годишње буде исплаћено на просторима Рибника пољопривредним произвођачима.

Он је рекао да Српска жели да Рибник буде примјер општине која ради у најбољем интересу грађана Републике, комбинујући разне мјере подршке пројектима локалног и републичког нивоа.

Предсједник је оцијенио да је Рибник успјешна општина која је из одбрамбено-отаџбинског рата изашла опустошена, опљачкана, урушене инфраструктуре.

„Заједно са Владом општина је уређена, успјешна, са стабилним буџетом који је неколико пута повећан у посљедње вријеме са изузетно ниском задуженошћу од осам одсто. Овдје је видљива подршка Владе на сваком питању“, додао је Додик.

Начелник општине Рибник Раденко Бањац нагласио је да је у посљедњих десетак година Влада Републике Српске директно или индирекно уложила више од 15 милиона КМ у ову општину.

„Договорили смо са предсједником да ће за водоснабдијевање платоа Мањаче Влада Републике Српске у идућој годни донирати општини 250.000 КМ, што је за општину веома значајна помоћ“, додао је Бањац.

Према његовим ријечима, са предсједником је договорено да ће Република Српска општини донирати ватрогасно возило, јер би идуће године требало да буде изграђен ватрогасни дом.

„Договорили смо и да буде изграђена спомен-соба за погинуле борце у одбрамбено-отаџбинском рату и трг за шта ће нам Влада обезбиједити 50.000 КМ“, додао је Бањац.

Он је истакао да је и питање акционарског друштва „Рибничарка“, које је у стечају, данас ријешено, те да ће акције купити општина.

Састанку у Рибнику присуствовали су и министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија, пољопривреде, шумарства и водопривреде Стево Мирјанић и индустрије, енергетике и рударства Петра Ђокић.

Архива