Потписан споразум о гасификацији Рафинерије нафте Брод

31.10.2017 Актуелно

 

Протокол су потписали министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и министар заштите животне средине и енергетике Хрватске Томислав Ћорић.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, која је присуствовала потписивању Протокола, истакла је да се реализацијом овог пројекта заједнички промовише прекогранична сарадња.

„Наравно да овај протокол има јаку економску и привредну димензију, али има посебну изражену еколошку димензију“, рекла је новинарима Цвијановићева и додала да се на овај начин рјешава дуготрајан проблем загађивања.

Према њеним ријечима, Рафинерија нафте као привредни субјекат дубоко је позициониран у животима Брођана.

„Овај привредни субјекат хранио је породице с обје стране ријеке Саве и зато сам сигурна да ће овај пројекат бити подржан с обје стране ријеке“, нагласила је предсједник Владе Републике Српске.

Цвијановићева је навела да је Република Српска надлежна за енергетику и инфраструктуру и може потписивати одређене споразуме.

„Овдје се не говори о класичном међудржавном пројекту. Ми овдје говоримо о ограниченом пројекту на основу којег унапријед познати корисник треба да користи гас из друге државе“, истакла је Цвијановићева, наглашавајући да овај пројекат није усмјерен ни против кога.

Министар Ђокић рекао је да се потписивањем овог протокола обезбјеђује стварање претпоставки за квалитетнији рад Рафинерије нафте Брод.

„Имајући у виду и европску директиву, тј. обавезе које проистичу из Споразума о енергетској заједници, како би уклонили емисију штетних гасова, Рафинерија нафте ће се повезати на хрватски гасовод и обезбиједити уредно снабдијевање гасом“, рекао је Ђокић.

Он је истакао да ће се на тај начин створити адекватни услови како би се заштитила животна средина.

„За Републику Српску је значајно да се пројекат реализује уз јаку подршку Владе Хрватске. Овим протоколом је регулисано питање снабдијевања природним гасом Рафинерије нафте Брод“, навео је Ђокић.

Он је истакао да ће носилац овог пројекта са хрватске стране бити фирма „Кродукс“, а са српске стране Рафинерија нафте као купац.

„Ова инвестиција, према процјенама, износи око 3.000.000 евра, а завршетак пројекта очекује се за отприлике годину дана“, нагласио је Ђокић.

Он је објаснио да ће гасификација бити спроведена кроз постојећи продуктовод који је раније кориштен за експорт нафте према Хрватској из мјеста Слободница.

Министар Ћорић рекао је да је данас отворена могућност да се ријеши питање квалитета ваздуха на подручју Славонског Брод, тј. Славонско-бродске жупаније.

„Потписивањем Протокола, владе Српске и Хрватске отвориле су простор сарадње приватно-правним лицима о питању гасификације Рафинерије нафте Брод“, рекао је Ћорић.

Он је изразио наду да ће до гасификације Рафинерије доћи што прије.

„Гасификацијом ћемо имати ситуацију да ваша рафинерија значајно напредује у смислу модернизације, док ће Хрватска ријешити проблем с којим се мучила деценијама“, нагласио је Ћорић.

Он је додао да је питање снабдијевања гасом Рафинерије искључиво питање потребе Рафинерије нафте Брод.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић, која је, такође, присуствовала потписивању Протокола, рекла је да врло добро зна колико је као ресори министар издала грађевинских и употребних дозвола за модернизацију Рафинерије нафте.

„Менаџмент Рафинерије уложио је у модернизацију овог постројења више од 250 милиона евра“, напоменула је Голићева, истакавши да ће замјеном еколошки прихватљивијом енергетиком бити ријешено питање загађења на подручју ових општина.

Она је напоменула да загађивач није само Рафинерија нафте, него и индивидуална ложишта којих има с обје стране, аутомобили, као и остали привредни субјекти.

„Све што је било негативно приписивало се Рафинерији, међутим када будемо вршили мјерења и у Славонском Броду и Броду емисије ће и даље бити, али не из Рафинерије“, нагласила је Голићева.

Она је подсјетила да је Рафинерија нафте еколошку дозволу обновила прошле године.

„Еколошка дозвола траје пет година, али након гасификације једини проблем биће рјешавање гудронских јама које датирају из 60-их година прошлог вијека“, нагасила је Голићева, истичући да, након гасификације, Рафинерија у Броду неће више бити загађивач.

Након потписивања Протокола, Цвијановићева и министри посјетили су мјесто продуктовода.

Архива