Pеформски процеси у потпуном застоју на нивоу БиХ

09.10.2017 Актуелно

„Веома је јасно шта је сада потребно урадити, а то је да буде усвојен закон о акцизама да би био деблокиран процес европских интеграција. Републици Српској је циљ да БиХ добије кандидатски статус за чланство у ЕУ и неколико активности у том погледу би било корисно“, рекао је новинарима Додик, након састанка са предсједавајућим Предсједништва БиХ Драганом Човићем.

Он сматра да је потребан унутрашњи дијалог у БиХ најважнијих политичких представника, без уплитања странаца.

„То би можда могло деблокирати садашњу ситуацију. Овдје нема простора за љутње и анимозитете и потребно се покушати договорити, у супротном пат позиција ће додатно урушити БиХ, која је ионако пропала земља“, рекао је Додик.

Према његовом мишљењу, у БиХ се нема о чему разговарати уколико не буде постигнут договор о измјенама Изборног закона, те још неки политички договор и ако не функционише механизам координације.

Он је истакао да је на састанку Човића информисао о ситуацији у Републици Српској, кретањима на економском и политичком плану.

„Ово је била прилика да још једном потврдим да Република Српска економски боље стоји него претходних година и у вријеме када су критичари садашње ситуације били на власти. Чињеница је да је процентуално мање задужење у домаћем производу, него за вријеме власти СДС-а и ПДП-а“, додао је Додик.

Он је нагласио да су финансије у Републици Српској стабилизоване и повећани приходи од четири до осам одсто, од чега највише у Фонду здравственог осигурања.

„Стабилна је и политичка ситуација у Републици Српској у којој институције функционишу и чији капацитет није угрожен. Нема ниједног видљивог разлога да би се могло утврдити да су институције угрожене без обзира на операције опозиције“, додао је Додик, који је лидер СНСД-а.

Он је оцијенио да су добри односи СНСД-а и ХДЗ-а БиХ, чији је Човић предсједник, те да би састанак руководстава ових партија требало да буде одржан у неколико наредних седмица.

„Имамо заједничке иницијативе, али је очигледно да због објективних околности и немогућности да буде обезбијеђена парламентарна већина на нивоу БиХ прича о Уставном суду БиХ не може да добије подршку. Међутим, не одустајемо од онога што јесте овај суд и што морају бити уклоњени странци из ове институције, али и политичког живота овдје, што мора бити перманенти задатак свих“, каже Додик.

Он напомиње да су обје партије за европске интергације, док је СНСД против чланства у Нато.

Додик сматра да ће се БиХ веома тешко извући из садашње кризе и да интервенционизам међународне заједнице више не даје ефекте.

„Република Српска трпи штету због односа у БиХ и не може да заврши неколико важних развојних пројеката, као што је ауто-пут од Бањалуке до Купреса, јер нема сагласности са нивоа БиХ да би се код кинеске банке могле завршити потребне ствари“, рекао је Додик.

Говорећи о положају Срба у Херцеговачко-неретванском кантону, Додик је рекао да Човић нема ништа против да се ово питање стави у процедуру.

„Тражим да надлежне институције ријеше овај проблем, а Човићева сагласност постоји“, навео је Додик и додао да односи Бошњака и Хрвата у БиХ морају бити уравнотежени да би сваки народ могао бирати своје представнике.

Он је напоменуо да га је Човић информисао о раду приликом засједања Генералне скупштине УН, што је први пут у садашњем сазиву Предсједништва БиХ.

Архива