Цвијановић: Како је могуће да опозиција не смије да каже да подржава референдум

20.10.2017 Актуелно

 

„Ово је важна тема и она захтијева да имамо консензус у Републици Српској. Уколико опозиција није способна да буде дио неког консензуса или су се превише задужили на неким другим странама па то не смију да учине, онда ми морамо чекати вријеме кад ће сви бити довољно храбри, довољно одговорни да изнесу јасно свој став о раду Суда и Тужилаштва БиХ“, нагласила је Цвијановићева.

Коментаришући ослобађајућу пресуду Насеру Орићу пред Судом БиХ, Цвијановићева је за Радио Републике Српске рекла да је тиме доведено у питање све оно што раде правосудне институције на нивоу БиХ.

„Људи с правом постављају питања зашто се то дешава и наравно да у Републици Српској имате огромно неповјерење када је ријеч о раду институција на нивоу БиХ, између осталога и правосуђа“, рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да начин како се судило и како су се доносиле одређене пресуде на домаћем и међународном нивоу упућују да се овдје преко судских одлука, које су политички обојене, настоји креирати нека друга реалност, односно пронаћи кривац за све што се дешавало у БиХ, а амнестирати неко други.

„У таквој ситуацији врло је тешко да ви размишљате како уопште да се понашате у будућности, како градити државу, како градити повјерење и како уопште имати осјећај да смо сви на истом задатку“, рекла је Цвијановићева.

Она је упитала како објаснити породицама страдалих и самим страдалницима да је изостала осуђујућа пресуда која би одговарала тежини почињеног злочина иако постоје свједоци, одређени видео-материјали, обавјештајни подаци, разни међународни извјештаји које су преносили и страни медији а у којима су описивани злочини Насера Орића над Србима.

„У БиХ нема правде постављене на тај начин. Страшно је да данас дијеле правду, на било којем нивоу, било гдје, људи који су на било који начин били инволвирани током рата, било да су протјеривали, било да су пресуђивали, било да су радили било шта на неким од тих функција за вријеме рата“, рекла је Цвијановићева.

Она је изразила очекивање да ће се подаци о поменутим злочинима добити од Високог судског тужилачког савјета БиХ и од других релевантних институција.

„Треба да видимо да ли су људи који данас дијеле правду за ратне злочине они који су уствари имали врло истакнуту позицију за вријеме рата. Дакле, БиХ је постављена на врло погрешан начин. Мислим да ту не смијемо одустајати. Све институције траба да раде свој посао. Ми треба да трагамо за правдом и да не одустајемо од наше потребе и обавезе да покажемо шта се овдје дешавало, јер то јесте задатак свих нас“, рекла је Цвијановићева.

Она је критиковала опозицију у Српској што се није томе на било који начин успротивила. „Ево сјајне прилике да нам кажу што они нису за референдум о Суду и Тужилаштву БиХ и зашто позивају да ми то сами организујемо“, рекла је Цвијановићева.

Она је упитала како је могуће да опозиција не смије да каже да подржавају да се проведе тај референдум.

„Када је одржан референдум о Дану Републике Српске онда смо слушали, што је било срамотно, људе који имају високе функције у име СДС-а, ПДП-а или НДП-а, односно тог њиховог савеза, како се хвале да нису изашли на референдум о Дану Републике. И шта треба сутра да их слушамо да се хвале како нису изашли на референдум о Суду и Тужилаштву БиХ“, рекла је Цвијановићева и поновила да апсолутно подржава став предсједника Републике да овако важна тема захтијева консензус свих политичких фактора у Српској.

Архива