Cлужби за ревизију требају политички неутрални људи

12.10.2017 Актуелно

 

„Поштујем ревизију и она ће се стабилизовати на начин да тамо дође стручњак, а не политичар“, рекао је Додик новинарима у Теслићу.

Коментаришући чињеницу да је данас ступила на снагу одлука о разрјешењу главног ревизора Републике Српске Душка Шњеготе и његовог замјеника Дарка Пејића, Додик је истакао „да се свијет неће промијенити зато што нема ревизора“.

„Зашто толико оплакивати једног човјека? Гробља су пуна незамјењивих људи, па ствари иду даље, и живот иде даље“, истакао је Додик.

Предсједник Српске нагласио је да ће ово питање бити уређено у складу са процедурама.

„Мислим да сада изучавамо могућност да се именује вршилац дужности, а касније да се спроведе процедура. Али толики неки жал… Због чега жал, ако сте дошли у позицију да напросто постоје неподношљиве злоупотребе, и то се видјело“, каже Додик.

Он је додао да је немогуће да Међународни монетарни фонд тврди једно, а домаћи стручњаци друго.

„Могуће и да су наши људи у праву, али је немогуће да се те праксе које су кориштене злоупотребљавају. На крају крајева, видимо да је та нека присност између опозиције и овог одлазећег главног ревизора већ успостављена“, сматра Додик.

Додик напомиње да се и „Чеко, само два дана након што је отишао из Главне службе за ревизију, учланио у СДС“.

„И хоћете да кажете да је он коректно радио свој посао?! А сјећате се оних галама око свега… Кад смо ми успоставили Владу 2001. године, он је за два мјесеца, замислите стручњака, направио консолидовану ревизију претходне три године, шта је Влада радила, на бази тога су кренуле тужбе и остало, а када је постао ревизор онда није могао за годину дана да заврши ревизију власти које су представљали ПДП и СДС“, истакао је Додик.

Архива