СзП не види да се граде аутопутеви, а возе се њима

25.09.2017 Актуелно

 

„Неки су из замора прихватили, као што су из Европе, али када почне примјена видјећете да ће то ићи веома тешко“, рекао је Додик.

Он је истакао да је очигледно било потребно да европски комесар за преговоре о проширењу и сусједску политику Јоханес Хан упути писмо и каже да је септембар рок за испуњавање два услова – Транспортна заједница и закони о акцизама.

„Онда су појурили спекуланти, /предсједавајући Савјета министара БиХ Денис/ Звиздић који је спреман да превари и озбиљно вара зато што му Савјет министара дозвољава да то чини. Он је отрчао у Брисел и потписао Транспортну заједницу, мада ствари нису завршене“, нагласио је Додик.

Он је навео да је Хан навео да се мора извршити већа унутрашња координација у вези са тим питањем, али да Звиздић то није урадио са Републиком Српском, а био је обавезан, осим са министром спољне трговине и економских односа БиХ Мирком Шаровићем и још некима.

Додик је напоменуо да су одобрена четири пројекта и то три у Федерацији БиХ и један у Српској, што показује шта је Савез за промјене.

„Нисмо ништа знали о томе, нико нам ништа није рекао. Зато смо и рекли „не може Транспортна заједница ако нисмо унутра, хоћемо да будемо и бићемо унутра“. Има начина да све то оспоримо. На крају крајева, некако ћемо издржати до 2018. године, а онда никога више нећете видјети у заједничким институцијама од ових који су сад“, нагласио је Додик.

Он је констатовао да акцизе поново долазе на дневни ред, те поручио да је СНСД спреман да позитивно гласа, без обзира што неће гласати Савез за промјене.

Додик је нагласио да су те акцизе развојна потреба Републике, која је због њиховог неусвајања до сада изгубила директне транше од Међународног монетарног фонда /ММФ/ у износу од око 150 милиона КМ, али и средства која би била усмјерена за изградњу путева и ауто-путева.

„Они /опозиција/ се боре за власт, па можда им се може некако оклизнути па да дођу 2018. године и онда не морају уводити акцизе, али они нису сигурни да ће доћи на власт и зато су спремни да све зауставе. Ако нема акциза нема ни тих пројеката“, рекао је Додик.

Он је додао да је ријеч о људима који не желе да живе у реалности и који сматрају да ће заустављањем акциза зауставити и транше ММФ-а, без којих је Српска свакако ликвидна, иако би та средства ликвидност учинила бољом.

„Каква је улога Савеза за промјене говори то да су прије неколико дана чак и уговор са Европском инвестиционом банком /ЕИБ/, који је прошао све мучне процедуре, склонили са дневног реда. Тај уговор се односи на финансирање изградње ауто-пута Бањалука-Добој. Вјероватно мисле да ће сада стати радови на изградњи тог ауто-пута“, рекао је Додик.

Он је најавио да ће за седам до 10 дана бити отворена траса тог ауто-пута од Маховљана до Друговића у дужини од 10 километара, што сматра великим успјехом Републике Српске.

„Стално говоре да ништа не виде шта је урађено, а возе се ауто-путевима и путевима које правимо.  Иванић каже да не види ништа, питање је шта он види уопште. Да ли се возио ауто-путем од Прњавора до Добоја, како не види. Чија је то идеја? Да није била његова?“, упитао је Додик.

Он је упитао како не види Термоелектрану у Станарима, реконструкцију Универзитетског клиничког центра, а „знао је да одведе предсједника Србије Александра Вучића на градилиште болнице у Источном Сарајеву, иако нема везе са тим пројектом“, који финансира Влада Српске.

Додик је рекао да је до сада могло бити уговорено још пројеката у вези са изградњом нових путева, али да Европска банка за обнову и развој и ЕИБ не желе о томе да преговарају док се не уведу акцизе, које су основ за враћање кредита.

„Сви наши покушаји да идемо да правимо ауто-пут до Приједора, од границе са Србијом до Бијељине морају да стоје и чекају акцизе. Они имају власт у Бијељини и питају шта је са ауто-путем овдје. Питајте оне који гласају“, закључио је предсједник Српске.

Архива