Примарни циљ Српске је јака Република Српска, а не БиХ

02.09.2017 Актуелно

 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је за београдску „Политику“ да, ако икада буде радио у заједничким институцијама БиХ, његов примарни циљ биће јака Република Српска.

„Рекао сам – ако икад. Имам ја своје услове због којих бих можда тамо и отишао“, рекао је Додик одговарајући на питање да ли та изјава значи већ најаву кандидатуре за члана Предсједништва БиХ из Српске.

Говорећи о најави могућности да Народна скупштина Републике Српске усвоји декларацију о војној неутралности, Додик је рекао да ће се у тој декларацији позвати на процес демилитаризације БиХ и изразити опредјељење Републике Српске за војну неутралност.

„То би требало да обавеже све који раде у име Републике Српске у институцијама БиХ. Предвидјећемо и да коначну одлуку о војним интеграцијама донесе народ“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да је парламент Републике Српске 2005. године, када су на власти били СДС и ПДП, донио декларацију у коју је уграђен и став о демилитаризацији БиХ.

„Тамо се позива на укључивање у евроатлантске интеграције. То ћемо сада укинути и донијети нове закључке“, рекао је он.

Подсјетивши да је Русија 90-их година ушла у „Партнерство за мир“ и тих година интензивно разговарала са НАТО о вишим облицима сарадње, али се у међувремену контекст промијенио, Додик је навео да је Србија имала снагу и донијела одлуку о војној неутралности, док Република Српска још нема такву одлуку.

„Од празне приче да пратимо Србију нема ништа. Мени је јасно да НАТО тражи да предамо касарну. И онда када уђемо у НАТО, никога сем Сарајева не би питали да ли могу да смјесте своје потенцијале, на примјер у Бањалуку. А НАТО је и политичка организација“, рекао је он.

На питање да ли га је изненадило то што је лидер СДС Вукота Говедарица посјетио предсједника Србије Александра Вучића, Додик је рекао да је то дио нормалних политичких процеса и да, када разговара са Вучићем, ништа лоше не прича о СДС-у.

„Они покушавају да БиХ надреде Српској у институционалном смислу, што је супротно нашим политикама. Волио бих да је Вучић са њим о томе разговарао. Наравно, ја то не знам“, истакао је Додик.

Предсједник Српске је рекао да Србија у најзначајнијем обиму доприноси стабилизацији региона кроз проактивну политику сарадње коју промовише предсједник Србије Александар Вучић.

„Уколико то не буде радила Србија – то у овом региону и нема ко да ради“, рекао је Додик.

На питање како усљед компликованих односа Срба и Бошњака Бањалука гледа на Вучићеву очекивану посјету Сарајеву, Додик је одговорио да Србија у реализацији стабилизацијске политике на дневни ред незаобилазно поставља и саму БиХ.

„Србија, наравно, мора да гаји добре односе и са Сарајевом. БиХ је незаобилазна у регионалним политикама Србије и ми то разумијемо“, рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске рекао је и да нико не оспорава чињеницу да је БиХ међународно призната држава, али Београду сугерише и важност разумијевања стварности БиХ.

„Нама је важно да Србија разумије, а мислим да то одлично разумије посебно предсједник Вучић, да БиХ као сложена заједница може да има став само под условом да он укључује сагласност сва три народа“, рекао је Додик.

Он је оцијенио да су односи Србије и Српске најбољи могући и истакао да је Бањалука веома захвална Београду што је са додатним разумијевањим посматрао њене потребе за инфраструктурним пројектима.

„Поред ранијих познатих пројеката, сада желимо да дефинишемо и наше заједничке интересе за изградњу ауто-путева, прије свега онога који би покрио регију Бијељине, као и пута који се најављује и који би требало да повеже Сарајево са Београдом“, рекао је Додик.

Он је додао да је приоритетна жеља да се ауто-путем дође до границе са Србијом.

„О трасама кроз Републику Српску одлучиваћемо суверено, приједлоге Федерације БиХ треба одбацити. Отворени смо за све инвеститоре“, рекао је Додик.

Он је истакао да је веома важно да се донесе национална декларација Србије и Републике Српске, која би могла да донесе одговоре на односе у оквиру српске заједнице, гдје год се налазили.

„Позивамо све у Републици Српској и Србији да се у то укључе, иако видим да су ту намјеру многи нападали, а да ниједно слово још није написано. Не добија се значај галамом“, рекао је Додик.

Он је оцијенио да се галамом „само огољева незрелост“ и да се „таквим приступом не постаје озбиљна политичка фигура“.

„Нема ту ништа што би могло подстаћи било какве интервенције према нама. Не, то је једно реално и рационално изражавање становишта и потребе да се заштити идентитет Срба“, рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске истакао је да национална декларација треба да одбаци вјештачки наметнуту подјелу између Срба, „стереотипе настале прије стотину година попут босанских или хрватских Срба.

„Срби су јединствена заједница и то треба јасно дефинисати. Наш идентитет јесте недјељив, то је идентитет једног народа, као и свих других народа“, рекао је Додик.

Он каже да би та декларација требала, између осталог, позвати на формирање заједничког фонда Србије и Републике Српске, који би се налазио у Србији, а који би концентрисао дио новца за подршку Србима који живе изван Србије и Републике Српске.

Архива