За Фонд „Др Милан Јелић“ до сада издвојено више од 9,2 милиона КМ

30.08.2017 Актуелно

 

Цвијановићева је нагласила да овај фонд не би имао смисла да млади не показују успјех на важним и престижним универзитетима широм свијета.

Она је навела да је за ову годину изабрано 170 стипендија, те да се на годишњем нивоу из буџета издваја око 750.000 КМ.

„Када је ријеч о мјесечним стипендијама, онда оне варирају од 400 КМ за студенте на домаћим универзитетима, 500 КМ за студенте који студирају на универзитетима на простор бивше Југославије и 800 КМ за студенте који студирају у иностранству“, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да се за други циклус студија издваја 5.000 КМ за стипендију на годишњем нивоу, а за трећи циклус 10.000 КМ.

„Овоме треба додати и два милиона КМ редовних стипендија које се издвајају посредством Министарства просвјете, те додатних око 200.000 КМ за студирања у иностранству“, рекла је Цвијановићева и додала да се на тај начин долази до броја који прелази више од хиљаду стипендиста који пролазе кроз буџет Српске.

Након Седмог форума стипендиста Фонда „Др Милан Јелић“, Цвијановићева је поручила да је Влада Српске опредијељена да настави стипендирања, али и да унапређује те програме.

Премијер Српске изразила је задовољство што су студенти препознали да постоји веза са институцијама Српске преко овог важног програма, али и што немају проблема приликом запошљавања у Републици Српској.

Она очекује да се у Српску врате они који студирају у иностранству, те да са институцијама Републике Српске раде на њеном развоју.

Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић рекао је да протеклих десет година из Фонда „Др Милан Јелић“ додијељено 1.886 годишњих стипендија, од чега на првом циклусу студија 1.667, а на другом циклусу стидија 221 стипендија.

Он је оцијенио да је сваке године интересовање за овај фонд све веће, што показује број пријављених ове године – 347, док је додијељено је 170 стипендија за сва три циклуса студија.

„Знање је наш стратешки ресурс и ово што наши стипендисти показују је да врло успјешно раде на овом плану. То показује број објављених радова у досадашњем периоду, а то је 1.097 у међународним часописима који су представљени на међународним конференцијама, од чега је само у овој години било 144 рада“, истакао је Комић.

Он је напоменуо да је од тих радова 11 објављено у индексираним међународним часописима, што представља залог за будућност развоја науке и цивилизацијских вриједности којима ће стипендисти Републике Српске допринијети у највећој могућој мјери.

Студент треће године Техничког универзитета у Минхену Николина Липовчић рекла је да је веома значајна подршка коју добија од Фонда „Др Милан Јелић“ како у финансијском смислу, тако и што је на тај начин њен рад препознат као једног од најбољих студената у Српској.

Конкурс за додјелу стипендија студентима првог, другог и трећег циклуса студија за 2017/2018. годину биће објављен у октобру.

Архива