Промовисати национално уједињење тамо гдје је то могуће

08.08.2017 Актуелно
 
„Тако нешто није нерегуларно нити противно било чему“, нагласио је Додик и као примјер навео Источну и Западну Њемачку које су се ујединиле када су се створили историјски услови. 
 
Он је рекао да је најављена декларација Србије и Српске о опстанку српске нације резултат недавног састанка у Новом Саду представника Срба из региона, на којем је прихваћен закључак да се покуша видјети шта је важно за српски национални идентитет и дјеловање националних заједница. 
 
„Тиме нико не доводи у питање ниједну државу нити њен територијални интегритет, али се доводе у питање политике које иду за тим да се девастирају српска национална заједница и њена права“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци. 
 
Он је подсјетио да је договорено да се парламенти Српске и Србије изјасне када се изради заједничка декларација, што је предвиђено за новембар. 
 
Додик је навео да се у Републици Српској још нису предузеле мјере у правцу формирања тима који ће радити на томе, а што ће бити предмет састанака након годишњих одмора. То је корисно, каже он, да се покаже да српске националне заједнице нису напуштене. 
 
Предсједник Српске је навео примјере статуса српских заједница у неким земљама, попут Словеније гдје српској заједници није признат статус националне мањине. У Хрватској је смањен број Срба који тамо живе на око 186.000, од којих се само њих око 56.000 усуђује рећи да говоре српским језиком. 
 
Додик је рекао да је стање Срба у Црној Гори описано као „идентитетски геноцид над српском националном заједницом“, док се у Македонији затвара владика који је представник Српске православне цркве. 
 
„У БиХ Срби имају своју државу, али има проблема са њеним статусом, са аспирацијама за њеним укидањем. Видљиво је, према попису из 1991. године, да је у Сарајеву живјело преко 157.000 Срба, а према посљедњем попису тамо живи њих само 1.333“, навео је Додик. 
 
Он је нагласио да све то говори да је у прошлом вијеку над Србима учињен погром на различитим мјестима. 
 
„Српски народ је страдао у прошлом вијеку и распадом Југославије је расијан, а права му умањена“, нагласио је Додик. 
 
Додик је истакао да поменута декларација нема аспирацију за преуређењем држава, али има аспирацију да се каже да европска конвенција дозвољава да се Србима у Словенији да статус националне мањине, да се у Хрватско омогући кориштење ћирилице, која се систематски брани. 
 
Он је додао да то значи и да се омогући поштивање Устава у БиХ, којег не поштује међународна заједница. 
 
„Треба додати и Албанију, Бугарску, Румунију и Мађарску и сагледати шта су све изазови са којима се суочава наша национална заједница у тим државама и све то покушати генерисати као свој циљ“, рекао је Додик и истакао да су неупоредиво већа права која има хрватска заједница у Србији него права која Срби имају у Хрватској. 

Архива