Политика Српске – одбацивањe пута БиХ ка НАТО-у

19.08.2017 Актуелно

 

Додик је рекао новинарима у Требињу да је раније политика у вези са НАТО савезом била плод консензуса – да нема кретања ка тој алијанси и изразио увјерење да су и данас све политичке партије у Српској истог става.

Он је подсјетио да се НАТО умијешао у причу око имовине и да директно утиче на то да Уставни суд БиХ који нема ни уставног, ни законског основа доноси такве одлуке и пресуде које су само на штету Републике Српске.

„Мислим да се приближавамо тренутку и потреби да одлучимо да ли ћемо се о путу ка НАТО савезу изјашњавати сада, на јесен, на прољеће или неких других година“, рекао је Додик.

Он сматра да је сада вријеме да се сви у Српској окупе око тог важног питања, те да ће они који буду избјегавали окупљање о теми политике одбијања НАТО-а само показати своје право лице и политику подаништва том савезу и Западу.

„Имамо ситуацију да нас је НАТО бомбардовао, да је бацао осиромашени уранијум на нас, те да се не само као војна, већ и као политичка организација мијешала се у унутрашње ствари у БиХ, а сада веома видљив и актуелан је примјер око имовине на Хан Пијеску и свега што се дешавало у суду“, истакао је Додик.

Он је нагласио да му није познато да ли је игдје до сада забиљежено да НАТО поздравља унутрашњу судску одлуку.

„У наредном периоду ћу заједно са својим сарадницима радити на томе да објасним људима о чему је овдје ријеч и шта је на дјелу. А ријеч је о континуитету девастирања Републике Српске, њеног статуса и њених права“, нагласио је предсједник Републике.

Он је рекао да је ријеч и о „скривеним, перманентним и отвореним нападима на Републику Српску и да нема ниједног који би био игнорисан“.

„Сви ти напади, и мали и велики, су једнако опасни и зато морају бити одбачени и зато ће наша политика бити политика одбацивање политике пута ка НАТО савезу“, поручио је Додик.

Архива