Цвијановић: Без енерегије и активизма локалне власти нема напретка

01.08.2017 Актуелно

„Без тога нема напретка. Захвална сам за активизам власти у Мркоњић Граду, за упорност коју показују локалне структуре. Захвална сам и привредницима ове општине јер без њиховог ангажмана, воље и жеље да стварају и запошљавају ни ми као институција не бисмо могли баш пуно тога да постигнемо“, истакла је Цвијановићева на обиљежавању Илиндана – крсне славе општине Мркоњић Град и дана 11. лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске.

Она је нагласила да се Влада са правом опредијелила да интервенише посредством различитих програма знајући какву је голготу прошла ова општина и њени становници и колико је било потребно уложити љубави, напора и енергије да би овдје био рехабилитован и враћен живот у све домове, као и у привреду.

Наводећи да је Влада Српске више од 50 милиона КМ уложила по различитим основама, из Развојног програма и буџета Српске, Цвијановићева је нагласила да је посредством кредитних линија Инвестиционо-развојне банке у Мркоњић Град пласирано још 18,5 милиона КМ.

„Без ових средстава не би било могуће одржати привредни живот овдје, али то није само специфичност ове општине. Без оваквих пласмана не би било могуће одржати привредну активност у многим општинама у Српској. Ово јесте концентрисани напор Владе Српске да са свим својим институцијама и службама константно ради на побољшању услова за живот“, истакла је Цвијановићева.

Она је напоменула да је интервенцијама Владе урађено много када је ријеч о инфраструктури, санирању школских објеката и свега што је било девастирано.

„Задовољна сам што смо у оквиру подршке Владе интервенисали и када је ријеч о директном запољшавању. Овдје смо програмима подршке Владе олакшали покретање одређених послова и успостављање озбиљних привредних активности“, напоменула је Цвијановићева.

Она је истакла и да је подржана велика италијанска инвестиција од 41 милион евра.

„Сваке године када дођем на обиљежавање овог важног дана видљиви су резултати нашег рада из претходних година. Желим да честитам овај велики дан и захвалим свим становницима ове општине, припадницима Војске Републике Српске који су били у одбрамбено-отаџбинском рату, али и привредницима који су помогли да оживи и живи ова општина. Овдје је, као и за цијелу Српску, уложено много знања, љубави и енергије, што је допринијело њеној изградњи“, нагласила је Цвијановићева и захвалила свима који су доносили важне одлуке потребне да врате живот у Мркоњић Град.

Она је нагласила да је данас прилика да се сјетимо оних који су дали животе за ову општину, као и Републику Српску и омогућили живот у слободи.

„Кад прође још неко вријеме онда ћемо бити још поноснији на себе. Зато што смо ми провели заједно са нашом Републиком Српском, како је она расла, њене прве и најважније године. Обавеза је и обећање да ћемо наставити да градимо Републику Српску, да је још љепшу, бољу и стабилнију предајемо новим генерацијама“, поручила је Цвијановићева.

Начелник Мркоњић Града Дивна Аничић рекла је да је у овој општини отворено нових 200 радних мјеста у односу на прошлу годину, што је резултат активности Владе и локалне заједнице.

„Нама је данас посебна свечаност и дан. Радујемо се многим пројектима које смо завршили са Владом и нашим министрима“, истакла је Аничићева.

Она је оцијенила да су грађани задовољни што су реализовани инфраструтурни пројекти у саобраћају, водоводу, реновирана фискултурна сала у Средњошколском центру, обновљен ентеријер Дома здравља, набављено ново ватрогасно возило.

„Данас се морамо сјетити и свих који су дали животе за Републику Српску и обећати да их никада нећемо заборавити. То радимо и реализујући различите пројекте за борачке категорије. Њихово стамбено збрињавање је окончано, издвајамо за различита материјална давања два одсто из буџета, запољшавамо дјецу из ових категорија, а уз помоћ Владе очекујем и да реализујемо неке нове пројекте у овој години“, навела је Аничићева.

Она је нагласила да је појачан извоз из општине Мркоњић Град и да фабрика столица све своје производе пласира на инострана тржишта.

Славски обред претходно је служио Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Атанасије, уз саслужење свештенства, након чега је услиједило ломљење славског колача.

Обиљежавању Илиндана, крсне славе општине, присуствовали су и министри финансија Зоран Тегелтија, рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, те министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић.

Архива