Савјет министара БиХ ниje никакав мотор за покретање европских процес

28.07.2017 Актуелно

 

„На срећу, Савјет министара БиХ недавно није добио подршку Представничког дома парламента БиХ, а што се тиче СНСД-а, ми се нећемо њиме бавити, већ ћемо га пустити до избора 2018. године да ураде шта могу“, рекао је Шпирић данас на конференцији за новинаре у Бањалуци о актуелној политичкој ситуацији у БиХ.

Шпирић, који је и посланик СНСД-а у Представничком дому, рекао је да Савјет министара у вези са тим није добио подршку ни Федерације БиХ нити Републике Српске.

Он је навео да о нераду Савјета министара БиХ најбоље говоре његови министри, попут министра спољне трговине и економских односа Мирка Шаровића, који тврди да је Савјет радио добро, иако је то парламент демантовао неусвајањем извјештаја о раду Савјета.

„И даље ће се ваљати у блату и неће донијети корист никоме у БиХ, јер функционишу без подршке парламента“, поручио је Шпирић.

Он је навео да предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић покушава бити премијер, иако је Савјет министара само помоћни орган Предсједништва.

„Имају подршку Савеза за промјене и СДА да би добили ингеренције владе БиХ што је изван Дејтонског мировног споразума“, рекао је Шпирић, наводећи да Звиздић и СДА, уз помоћ Савеза за промјене, који је инструментализован за специјални рат против Српске, покушавају искористити евроинтеграције за даљу унитаризацију БиХ, игнорисање ставова из Српске и отимање надлежности.

Шпирић је додао да бројне агенције, судови и тужилаштва БиХ раде према налогу Сарајева и служе инкриминацији и санкционисању институција Српске о чему говори и случај кажњавања РТРС-а од Регулаторне агенције за комуникације.

„Хтјели су да не поштују механизам координације од чега имају штету сви у БиХ, а о томе говори и случај непотписивања споразума о Транспортној заједници. Они у вези са тим нису уважили примједбе Владе Српске, коју су раније у Трсту оптужили за непотписивање тог споразума“, рекао је Шпирић.

Он је у име СНСД-а поручио да „чим се признају усвојени механизам координације и принцип ротације, споразум о Транспортној заједници може бити потписан, те да ће бити подржати и Закон о акцизама ако се у парламенту БиХ на том плану обезбиједи већина.

Шпирић је рекао да СДА и СДС-у нико не вјерује, те да странка чији је лидер Бакир Изетбеговић управља активностима СДС-а.

Он је рекао да је СДС у неку руку одговоран за недавни покушај измјена Кривичног закона у коме се кривичним дјелом проглашава негирање геноцида, као и за објављивање резултата пописа према којима је у БиХ више од 50 одсто Бошњака.

Шпирић је најавио да ће СНСД ускоро објавити све радње СДС-а у којима је рађено против Српске.

Он је рекао да су представници Савеза за промјене учествовали и у незаконитом издвајању 600.000 КМ за плате и накнаде у Земаљском музеју чиме су институције културе дигнуте на ниво БиХ, те допринијели да Српска не буде заступљена на руководећим мјестима бројних агенција.

Шпирић је оцијенио да је СНСД најјача, најорганизованија и најстабилнија партија у Српској и БиХ, иако у њој има различитих процеса и ставова.

„То ће резултирати побједом на изборима 2018. године, јер нисмо издали и нама не може управљати СДА“, рекао је Шпирић.

Он је упитао каква је то земља /БиХ/ у којој главни тужилац тражи заштиту Министарства безбједности, у којој постоје терористичке активности и не поштују се препоруке ММФ-а?

Шпирић је упозорио да је БиХ земља у којој 300 агенција за трговину некретнинама подиже насеља од 150.000 људи.

„Арапизација може само појачати исељавања из ове земље, али то никога у БиХ не интересује“, поручио је Шпирић.

Архива