Oпозиција нема довољан број гласова за смјену Владе

20.07.2017 Актуелно

 

„Одавно су показали да немају капацитет за парламентарно дјеловање у том смислу, не само овдје гдје су опозиција, већ и тамо гдје су на власти – губитком парламентарне већине у парламенту БиХ“, рекла је Цвијановићева.

Коментаришући интерпелацију опозиције у вези са економском ситуацијом која је упућена у парламент, те најаву да ће бити још интерпелација о различитим областима, Цвијановићева је рекла синоћ за РТРС да опозиција годинама прича исте приче и да још нису научили лекцију да треба нешто да мијењају или у раду или теме, с обзиром на то да годинама губе изборе.

„Годинама слушам исте приче и без обзира што су се неки појединци промијенили, па се каже да има неких освјежења, мада их ја и даље не видим, и даље је иста тема на дневном реду“, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да су током опозиционог дјеловања „показали мрачну страну политичког рада“, низ пропуста, неозбиљности, посебно ако се томе дода њихово дјеловање у Сарајеву када су донесене многе одлуке које су биле усмјерене и против институција Републике Српске и против грађана Српске, на чијем су простору бирани.

„То су ствари које се у политици не праштају“, нагласила је Цвијановићева.

Она је навела да су за њу избори мјера да ли нешто власт добро ради или не, али и атмосфера у оквиру коалиције која већ годинама добро функционише, те низ осталих ствари.

Премијер Српске је истакла да јесте незадовољна одређеним стварима, посебно када је ријеч о процесима на које Влада не може да утиче, али да опозиција није та која би могла „да је разбуди да би о томе размишљала“, јер нема ни добру намјеру ни политички капацитет нити било шта што би могла да понуди боље.

Она је истакла да нису спорне теме из најављених интерпелација опозиције нити је спорно да се о њима расправља на сједницама Владе, али да је споран однос опозиције према одређеним темама.

Премијер Српске је навела да су многе теме врло општег карактера, те да се слични проблеми и појаве могу наћи и у окружењу, у земљама које су постале чланице ЕУ или имају кандидатски статус.

Она је навела да је одлазак огромног броја људи из БиХ, која нема поуздане податке, појава која се дешава и у Хрватској, Србији, свим земљама у региону.

„Нажалост, постоје многи ризици и пријетње за будућност са аспекта демографске снаге ове регије“, рекла је Цвијановићева и додала да се слична слика може видјети и у Европи, иако се то покушава идентификовати као проблем Републике Српске.

Она је негирала наводе опозиције да је Влада одбила све њихове добре приједлоге, те истакла да нема ништа против да добри приједлози опозиције буду прихваћени.

Цвијановићева је објаснила да је проблем начин на који опозиција комуницира и делегира одређене ствари.

Према њеним ријечима, политички простор је контаминиран и веома је тешко направити нормалан дијалог у том смислу.

Она је упитала зашто би уважавала опозицију која, кад је нема у Народној скупштини „кука“ зашто је нема, а кад дође у парламент опозиција излази, те је закључила да и у том случају од њих нема шта ни да чује.

Говорећи о здравству, као једној од тема интерпелације, она је рекла да је здравство једна од рањивијих тачака, али да је много тога урађено и да се ради у овом сектору.

„Очигледно постоје одређени системски проблеми и ми тачно знамо зашто су ту. Не можете да имате толико широка права и обим здравствене заштите, а да се тако мало даје, наплаћује и узима за здравство“, рекла је Цвијановићева.

Она је напоменула да је много новца уложено у здравство, за нове болнице, реконструкцију здравствених установа, стварање бољих услова и за пацијенте и за раднике.

Цвијановићева је рекла да је опозиција из Српске упала у замку политичког Сарајева које их је „самљело и у потпуности исконзумирало да се они обрачунавају са Српском и њеним институцијама зато што не подносе да је СНСД на власти“.

Она је истакла да опозиција говори о криминализованој власти Српске јер јој недостају друге теме и не могу ући у обрачун на политички начин о било којој политичкој теми.

„Отуда је та прича о финансијској пропасти. А, гдје је та пропаст? Годинама од њих слушам како неће бити плата, пензија и инвестиција, а ништа од тога се није десило. Јесте тешко, било је великих криза, али сада Српска иде узлазном путањом, иако још не жељеном брзином“, рекла је Цвијановићева.

Архива