Mанастир Осовица доказ постојања српског народа кроз вијекове

25.07.2017 Актуелно

„Веома је важно да се управо на овај начин покаже да је наш народ вијековима уназад био присутан на овим просторима и управо овај манастир треба да, осим тога што ће бити и вјерски објекат, докаже тај континуитет“, нагласио је Додик.

Поводом освештања Саборног храма Благовијести Пресвете Богородице у манастирском комплексу Осовица код Српца, Додик је рекао новинарима да је на мјесту данашњег манастира неколико вијекова уназад била пуста земља коју су Турци оставили повлачивши се након изгубљене битке и срушивши и сравнивши са земљом манастир који се ту налазио.

„Ова генерација људи предвођена бањалучким владиком Јефремом и Српском православном црквом, локалном заједницом и републичким властима, те вјерницима обезбиједила је средства за изградњу новог манастира и да он на величанствен начин буде освештан у присуству Његове светости патријарха српског Иринеја, што најбоље говори о величини овог догађаја“, нагласио је Додик.

Свечаности освештања присуствовала је и премијер Српске Жељка Цвијановић и министри у Влади Српске, као и велики број вјерника.

Градња манастирског комплекса почела је прије осам година, након што су археолози утврдили да је на том мјесту био манастир из 1330. године, који су Турци срушили и опустошили 1695. године.

Претпоставља се да је то била задужбина краља Драгутина, о чему постоје и документа из те године са печатом на старословенском језику, на којима пише „Благовијести пресвете Богородице – Осовица“.

Архива