Mеханизам координације кључaн за Транспортну заједницу

20.07.2017 Актуелно

 

Додик је рекао да је Република Српска само у априлу консултована да изнесе своје мишљење о питању Транспортне заједнице и да је тражила да у тај процес буде укључен механизам координације.

„Видјели смо да наша путна инфраструктура не може да задовољи брзине и терете који се траже и да би због тога у некој прилици или неприлици могли да плаћамо и неке казне“, рекао је Додик за Радио Републике Српске.

Према његовим ријечима, представници Српске су на то реаговали.

„Ми смо рекли “ОК“ Транспортној заједници, али проблем је видљив у више чињеница, од којих је основна та да је уставна надлежност за транспорт искључиво у ентитетима и ми не можемо да је путем те приче препустимо у надлежност Савјет министара БиХ и да они одлучују о томе који ће пројекти бити или неће бити“, истакао је Додик.

Он је појаснио да механизам координације у тим процесима подразумијева да тијело, које би чинили ресорни министри из Српске, Федерације БиХ и из Савјета министара БиХ, доноси политике и утврђује програме за Транспортну заједницу, док би системом ротације увијек неко други из тог тијела представљао БиХ.

Додик каже да у Савјету министара БиХ тако нешто не прихватају због чега Република Српска не може дати сагласност за потписивање уговора о Транспортној заједници.

„Много пута су нас преварили. Зна се да су на тајној сједници донијели механизам координације који није одговарао Српској“, рекао је Додик и подсјетио да је један од услова кретања БиХ према ЕУ био усвајање механизма координације.

Он је истакао да је сада проблем у томе што се покушава парализовати и обесмислити механизам координације.

„Сада је покошава то вратити на систем тихог преноса надлежности на ниво БиХ и лоцирања одређеног броја људи који би се искључиво бавили трансферима надлежности“, нагласио је Додик.

Архива