Институције Српске ће подржати оптужене чланове комисије за референдум

13.07.2017 Актуелно

 

Додик сматра да је оптужница спровођење муслиманске политике у БиХ, те да неће бити осуђујуће пресуде ако има правде.

Он је за РТРС рекао да оптужница показује каква је БиХ земља и да се на овај начин суди једном народу којем жели да се укине право на референдум као начин изјашњавања о важним питањима, попут Дана Републике који је народ сматрао важним с обзиром на излазност.

Додик је поручио да Република Српска неће одустати од такве могућности, те најавио измјене или доношење новог закона о референдуму, али и јачање закона о имунитету тако да се прошири и на чланове комисије које именује Народна скупштина.

Он је упитао како ће Тужилаштво доказати да су само четири члана Комисије крива и како то да против њега није подигнута оптужница иако је водио кампању за референдум.

Додик је оцијенио да би предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић и још неки представници Српске у институцијама БиХ могли рећи да неће више да раде ако се на овај начин одлучује о њиховом народу.

Он је истакао да се Српска држи слова Дејтонског споразума и Устава, те да је низ институција на нивоу БиХ које немају уставну подлогу, али имају подршку међународног фактора.

„Доћи ће дан када ће се све то срушити као кула од карата. Позивамо их на дијалог да успоставимо оно што је институционално реално могуће. Овако се не може градити БиХ“, нагласио је Додик и додао да је БиХ фикција која се брани незаконитим и неуставним средствима, а Уставни суд БиХ политичка партија која се бави политиком и чије су одлуке нелегитимне.

Предсједник Српске је указао да ниједна земља на свијету нема уставни суд у којем су судије странци, нити је у једној земљи прописано да је непоштивање одлуке уставног суда кривично дјело.

Он је подсјетио да постоје 92 одлуке из ранијег периода које нису спроведене и да никада није подигнута оптужница.

Додик је нагласио да су поражени политички мотивисани појединци који стоје иза оптужнице за чланове Републичке комисије за спровођење референдума о Дану Републике Српске, јер ће Српска у политичком смислу знати да ову ситуацију искористи.

Напомињући да се ради на доношењу новог закона о Уставном суду БиХ, Додик је рекао да иза ове институције стоји међународни фактор који је осјетио прилику да се посредством те приче „напије крви српском народу“.

„Јавност у Републици Српској мора да зна да Суд и Тужилаштво БиХ постоје само да би урушИли, понизили и обесмислили Републику Српску, ништа више“, рекао је Додик и додао да је потребно јединство да се не би дозволило деградирање Српске.

Он је указао да се за исте догађаје доносе различите одлуке, попут одлука у вези са 9. јануаром и 1. мартом, иако је кориштена иста аргументација.

Додик је рекао да ће се политички покушати проблематизовати ситуација да би се Српска приказала као лоша, а Сарајево као добро, али да је јасно да Срби не би могли живјети у БиХ ако би се укинула Српска, чему Сарајево тежи.

„Били би истјерани одавде. Срби би доживјели судбину Срба са Косова“, закључио је Додик.

Архива