Додик: Cлобода – кључнa pиjeч народa Козарe

27.07.2017 Актуелно

 

„Српски народ је дао несумњив допринос цивилизацијској побједи Европе и народа који су се нашли пред најездом фашизма и истребљења по националној и вјерској основи“, рекао је Додик новинарима у Милића Гају код Козарске Дубице, гдје је данас обиљежен Дан устанка против фашизма 1941. године.

Он је нагласио да је српски народ био на мети њемачких окупатора и тадашње независне усташке државе у којој је државни пројекат био истребљење Срба са ових простора.

„Срби су, наравно, реаговали тако што су овдје у слободарској Козари и Милића Гају дигли устанак против окупатора и истребљења, а недалеко, локација Јасеновца, говори најбоље колико је овај народ овдје страдао“, додао је Додик.

Додик је подсјетио да је Козарска Дубица као општина изгубила половину свог становништва и била једна од најстрадалнијих општина у бившој Југославији у Другом свјетском рату.

У обраћању поштоваоцима Народно-ослободилачке борбе /НОБ/ на традиционалном народном зборовању у Милића Гају, Додик је нагласио да комунистичка власт у бившој социјалистичкој Југославији није вратила народу Поткозарја за жртву коју је дао, те да је тај крај остао пасиван, док су развијана друга мјеста која су била више на страни окупатора.

„То говори о томе да ми савременици и данашња власт морамо да останемо привржени идејама антифашизма, јер је антифашизам нешто што је наше, мјесто гдје се сврставамо уз слободарске народе Европе“, нагласио је Додик.

Он је подсјетио да су се други народи придружили антифашистичком покрету тек крајем 1944. године, када је било јасно ко ће побиједити у том рату.

Додик је рекао да на дан сјећања на устанак против фашизма – 27. јули воли да дође у Милића Гај да се идентификује са славним данима, када су се наши преци побунили против окупатора и освојили слободу, која је кључна ријеч народа Козаре.

Предсједник Српске додао је да су Срби доносили слободу другим народима у бившој Југославији и нагласио да је Република Српска гаранција за слободу, те да вјера у Српску у будућности мора да јача.

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић подсјетио је да је устанак против фашизма почео нападом на жандармеријску станицу у Кнежици под вођством легендарног доктора Младена Стојановића, те да је одговор окупатора и усташке власти на тај устанак био суров.

Он је додао да потомци учесника НОР-а и сви људи са овог подручја не смију заборавити чувену Битку на Козари и пожелио да народ тог краја живи у миру и слободи.

Рељић је поручио да младе треба учити о историји, да би знали корачати у будућности.

У оквиру обиљежавања Дана устанка против фашизма 1941. године положени су вијенци на партизанском гробљу у Кнежици код Козарске Дубице.

Архива