БиХ je фиктивна земља у којој је Српска заробљена

20.07.2017 Актуелно

 

„Српска не може да досегне максимална достигнућа у економији зато што постоји оквир који се зове БиХ, у којој је присутна огромна концентрација наметања воље Запада. Запад је направио илузију о БиХ и такве услове да се још годинама спречава било какав развој“, рекао је Додик за Радио Републике Српске.

Он истиче да БиХ није направила базични консензус ни за вријеме Дејтона и уз обилату асистенцију међународног фактора, уз чињеницу да јој је дат огроман новац, прије свега да би биле плаћене огромне операције странаца.

„БиХ није успјела. Данас ћете чути за БиХ да је пропала земља, да не може у себи да арткулише или усмјери или дође до заједничке општеприхваћене политике. Једни виде БиХ тамо гдје је нема, неки је не виде нигдје, него виде Републику Српску или хрватску националну заједницу“, навео је Додик.

Он каже да се никада нико у БиХ није договорио о БиХ.

„Да ли можемо да градимо будућност заједно? Мислим да је ово мало будућности што смо имали од 1996. године показало да не може“, сматра Додик.

Он је подсјетио да је Устав наметнула међународна конференција и да су основи земље постављени на тој конференцији гдје се нешто посебно није питао нико из БиХ.

„То је постављено тако да се успостави оквир и да се временом створе услови да разграничени ентитети Дејтонским мировним споразумом успоставе мир, живећи једни поред других. Послије су се јавиле идеје да је Дејтонски споразум проблем, да не треба да постоји, да из Сарајева траже неку структуру БиХ у којој би они били доминантни“, навео је Додик.

Према његовим ријечима, у причи о либералној демократији, оличеној у систему „један човјек-један глас“, манифестовала се бошњачко-муслиманска већина у БиХ која би креирала сву структуру БиХ, а остали би били сведени на мањину.

„То је та доминантна бошњачка политичка структура и ту нема разлике у оном што су њихове десне или лијеве политичке партије“, указује Додик.

Он сматра да би можда било паметније да се одмах након рата радило тако да нико никог не негира и да се уважавају нови реалитети.

Додик је рекао да нико не пориче право бошњачком народу да воли БиХ, али да они морају да схвате да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа и да су они само једна трећина или једна половина у свему томе.

Он наглашава да БиХ данас има јасно разграничене ентитетске линије и јасно лоциране надлежности, и потребно је изградити механизам који би уважавао такве надлежности.

„Тога нема и зашто би неко био у БиХ ако није уважаван?“, пита Додик.

Он је нагласио да је Република Српска створена вољом народа и одбрањена у немогућим условима, захваљјући генерацијама људи – од војника, обичних грађана, гласача, до људи различитих опција који су били у власти.

„Све до данас сачувана је основна идеја, а то је да српски народ има своју државу у БиХ као гаранцију да му се неће десити оно што му се десило 1941. године“, нагласио је Додик.

Када је ријеч о изјави лидера СДА Бакира Изетбеговића да не треба сарађивати са Србима јер се са њима ништа добро није догодило, Додик је навео да је Бакир Изетбеговић „политичка олупина“, те да су његова и политика његовог оца највише коштале Бошњаке на овим просторима.

Додик је рекао да је у вријеме комунистичке власти у БиХ дошло до експанзије муслимана, како су се тада звали, као одлучујућег политичког фактора.

„Хоће ли неко да каже да се у вријеме Хамдије Поздерца и неких других виђенијих муслимана тог времена није градила прича да се конституишу муслимани као политички фактор? То је био пројект комунистичке БиХ“, навео је Додик.

Он је рекао да су Изетбеговићи тој политичкој опцији додали димензију радикализма у покушају стварања исламске државе коју Срби нису хтјели, а и Хрвати су то одбили „накнадном памећу“.

Додик је напоменуо да је европски пут БиХ предусловљен самим положајем овог простора, као и простора земаља бивше Југославије, те да је у средишту Балкана остало пар држава које треба да „гурају“ свој пут ка ЕУ.

„Када ће то бити не знам, али у сваком случају остаје проблем неријешених односа у функционисању БиХ. Сам европски пут биће одбачен ако ће довести или доводи до унитаризације БиХ“, рекао је Додик.

Архива