Кривични закон јача институције БиХ и не треба да постоји

15.06.2017 Актуелно

 

Он је истакао да је за Републику Српску важно да посланици из свих партија одбију такав приједлог, да спријече јачање институција БиХ, па и на начин промјене Кривичног законика, који даје већа права квазиорганима који не постоје по Уставу, као што је Суд и Тужилаштво БиХ.

Додик је позвао посланике из Републике Српске у заједничким органима БиХ да се врате у Српску да би се конципирали заједнички ставови, како би на заједничким политикама могла да се гради стабилност Републике.

Коментаришући изјаве министара из Српске у Савјету министара БиХ да су условно гласали за Кривични закон БиХ, Додик је за Радио-телевизију Републике Српске рекао да не постоји никакво условно гласање, већ постоји „за“ или „против“.

„Непотребно је потпуно са становишта људи из Савјета министара да се на тај начин понашају. Примијетио сам покушаје да правдају своје понашање наводним ставовима Министарства правде Републике Српске, који очигледно нису онакви како се они понашају. То говори о једној потпуној дезоријентацији људи из Републике Српске у органима БиХ“, додао је Додик.

Додик је рекао да је јасно да бошњачка страна покушава законима да ојача снагу институција на нивоу БиХ.

„Ми смо против тога, мислимо да БиХ не треба Кривични закон, он треба да буде укинут, а не да постоји, треба да укину и Суд и Тужилаштво БиХ, јер не раде како треба, а и сами говоре да је то веома лоша пракса коју имају у Суду и Тужилаштву. Видљиво је да постоји политичка манипулација радом тих органа који треба да проводе тај наводни закон који су предложили“, навео је Додик.

Додик је истакао да Република Српска мора показати да квазиистине које они креирају не могу да наметну Српској.

„То би практично значило да Република Српска признаје да је настала на геноциду, што наравно није тачно. Немогуће је прихватити чињеницу да је неко био неопрезан на таквом питању, као што су министри који су за то гласали“, рекао је Додик.

Предсједник Српске каже да не зна ко је за то гласао, да је вјеровао да је кориштена процедура у којој Савјет министара може да пошаље акт у парламент и ако не гласају из свих националних група.

„Међутим, видим да су људи гласали, што значи да су били свјесни тога. Да ли је то сада нека друга свијест када покушавају да окриве неког другог, то је нешто друго, то је питање за њих“, додао је Додик.

Предсједник Додик је истакао да је у континуитету такво понашање људи из Савеза за промјене којим се наноси штета Српској, те подсјетио на случај са механизмом координације и наводном телефонском сједницом.

„Да је ово само један случај, па да човјек и повјерује, али ријеч је о континуитету“, додао је Додик.

Он је напоменуо да не постоји телефонска сједница, ни условно гласање.

„За њих је увијек када направе неку штету излаз на тај начин. Сада ће се опет покушати оправдати тим неким новим терминима, то наравно треба одбацити. Народ треба да разумије о каквим се људима ради. Само је питање колику ће они штету нанијети Републици Српској, а не како од њих очекивати неко другачије понашање“, рекао је Додик.

Додик је оцијенио да у вези са Кривичним законом БиХ није ријеч о непажњи људи из Савеза за промјене, него о издаји, те запитао како су могли да пристану на то да се геноцид стави као кажњиво дјело и да према томе дјеца у Српској уче да је Република „настала на геноциду“.

„Шта очекивати послије овог, само још неку нову подвалу и издају Српске коју врше у континуитету…Како су могли то да прихвате? Ако није издаја, шта је друго? Непажња, лажу, није непажња ово је била велика пажња и усмјерена ка томе да се проба да овај пут прође, јер Бошњаци од тога неће одустати“, рекао је Додик.

Он је поручио да Република Српска мора послати поруку да то неће прихватити, као и да народ треба да посматра шта раде људи из Савеза за промјене.

„Народ треба да види на који начин слабе Српску и намећу јој нешто што смо ми годинама одбијали“, рекао је Додик.

Архива